25.1.21

ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειμμα δημοκρατίας και αυταρχισμός...


...«όποια πέτρα κι αν σηκώσεις»...

Σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Αυτή η κριτική φαίνεται να «διαπερνά» τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για το «καθ’ ύλην» αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε για την Παιδεία, τα εθνικά θέματα ή την διαφάνεια. 

Πρόσφατες αφορμές ήταν οι... δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτας Μακρή για τα πρόστιμα σε μαθητές αλλά και το σχέδιο για τις διαδηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και αρκετές εβδομάδες ζητήσει να γίνει στην Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα δημοκρατίας, στην οποία όμως δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση.

Την κριτική αυτή συμπύκνωσε σε δηλώσεις στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «αξιοποιούν την πανδημία για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις , όπως το νομοσχέδιο που θα εγκαθιστά αστυνομικά τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια. Και την ίδια στιγμή ψεύδονται λέγοντας ότι τέτοιες συνθήκες υπάρχουν στο εξωτερικo». 

Απέδωσε μάλιστα την προσπάθεια αυτή στο ότι «η δεξιά έχει μια στρατηγική που εφαρμόζει στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και αποκλείει την αντίθετη με αυτούς άποψη. Όποιο μέσο ή δημοσιογράφος διαφωνεί, αντιμετωπίζει οικονομικό αποκλεισμό, απομόνωση και εκβιασμούς Η ελεύθερη πληροφόρηση είναι πρωτίστως θέμα Δημοκρατίας και προσπαθούμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις που απαιτούν οι καιροί, τις αντιστάσεις για να ακούγονται όλες οι απόψεις».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο αρμόδιος για ζητήματα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης, σημειώνοντας σε δηλώσεις του πως «οι Μητσοτάκης-Χρυσοχοίδης με πρόσχημα την πανδημία «εκπαιδεύουν την κοινωνία στην αποδοχή μέτρων καταστολής και αυταρχικής διακυβέρνησης».

Επίθεση στην νέα γενιά

Ως ζήτημα δημοκρατία, αποτιμήθηκε από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη η αναφορά της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή για πρόστιμα σε μαθητές που …δεν επιστρέφουν αμέσως σπίτι μετά το σχολείο. Παρότι η υφυπουργός στην συνέχεια ανασκεύασε τις δηλώσεις της. Όπως ανέφερε ο Νίκος Φίλης «δεν έχουν τέλος οι εφευρέσεις αυταρχισμού και οι ευρεσιτεχνίες καταστολής της κυβέρνησης. 

Τελευταία της «ανακάλυψη», τα πρόστιμα στους μαθητές που εξήγγειλε τηλεοπτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή». Σημείωσε ότι «καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να «μαζέψει» τους υπουργούς του και να πάρει πίσω τέτοιες ιδέες». Παράληλλα ο Νίκος Φίλης τόνισε πως «η επιβολή προστίμων αντί για ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, αποκαλύπτει ότι μοναδική σκέψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Απαιτείται παρέμβαση της Βουλής

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες συνολικά ζήτημα δημοκρατία έθεσε με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Ζήτησε μάλιστα να επιληφθούν οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί για τα συνεχή φαινόμενα αντιδημοκρατικής ολίσθησης. Όπως είπε «δεν περνάει μέρα χωρίς να ενισχύεται η άποψη μας ότι αναφύεται θέμα Δημοκρατίας στη χώρα μας. 

Δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα «αξιοποιεί» τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους».

Ο Νίκος Βούτσης θύμισε ότι στην Βουλή «η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται επί της ουσίας τη συζήτηση για την έκθεση Αλιβιζάτου, την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αρνούνται επίσης τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή, για τις διαδικασίες καταγραφής δεδομένων και κρουσμάτων της πανδημίας. Απέκλεισαν, δια της πλειοψηφίας στην ίδια αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη διαδικασία ελέγχου σε αδιαφανείς συμβάσεις, αναθέσεις και συναλλαγές μέσα στην πανδημία. 

Προχωρούν σε παρεμβάσεις χειραγώγησης, μέσω πακτωλού χορηγήσεων των «προθύμων» ΜΜΕ. Επιχειρούν πλέον και τον ανοικτό περιορισμό της άσκησης του λειτουργήματος των δημοσιογράφων και φωτογράφων στις δημόσιες συναθροίσεις. Αίρουν την ασυλία σε βουλευτές για απόψεις που εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής».

Σύγκλιση των δημοκρατικών κομμάτων

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων ως σημείο «τομής» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως άλλωστε σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συγκλίσεις σε σειρά ζητημάτων με το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης: πτωχευτικός κώδικας, ιδιωτικά κολέγια, πανεπιστημιακή αστυνομία, κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ΜΕΡΑ25 για το Πολυτεχνείο. Μέσα λοιπόν στην καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική προκύπτουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις των συγκλίσεων και ο καθένας διαλέγει την όχθη του»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: