27.1.21

Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες...Βουλευτής της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει στους αρχαιολόγους τις καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης...
Αγωγή εναντίον του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου, πρόκειται να καταθέσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ως... απάντηση στις προκλητικές του δηλώσεις γύρω από τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης και την απόπειρά του να ρίξει στους αρχαιολόγους την υπαιτιότητα.

Μιλώντας  102 FM της ΕΡΤ 3, ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για «ιδιοτελή συμφέροντα» που καθυστερούν τον μετρό και απαντώντας στον δημοσιογράφο που τον κάλεσε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: «Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι θέλουν να βγούνε στη σύνταξη από το έργο αυτό. Δε θέλουν να γίνει ποτέ. Θέλουν να σκάβουν όλη μέρα. Βέβαια η απορία η δική μου είναι πώς σε όλες τις οικοδομές εκεί γύρω όταν έχουν σκαφτεί κι έχουν γίνει και καινούργιες, δε βρίσκουν αρχαία κι όταν σκάβει ο Δήμος για να κάνει το πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου κάτω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή όταν σκάβει το κράτος για να κάνει το μέτρο, βρίσκονται τα αρχαία».

«Είναι θλιβερό πως ο κ. Καράογλου ενώ είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζει το παρελθόν της πόλης του» απάντησε στον βουλευτή μέσω του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» η Δέσποινα Κουτσούμπα, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και εξήγησε:

«Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένα οικόπεδο να υποδείξει στην παλιά διαδρομή της οδού Εγνατίας -που είναι ίδια από τον 3ο αιώνα- να μην έχουν βρεθεί αρχαιότητες και να μην έχουν ανασκαφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία από τότε που τελειώσαμε με την χούντα. Γιατί υπήρξαν και εποχές που όντως οι εργολάβοι χτίζανε πολυκατοικίες χωρίς να προλάβει να επέμβει η αρχαιολογική υπηρεσία» πρόθσε και συνέχισε λέγοντας «επειδή η δήλωσή του είναι απολύτως συκοφαντική θα πρέπει άμεσα να την ανακαλέσει ή να υποδείξει ένα οικόπεδο που έγινε ιδιωτική οικοδομή και αποκρύφθηκαν αρχαία από τους αρχαιολόγους αλλιώς θα αντιμετωπίσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση. Με μερικά πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Με την επιστημονική και επαγγελματική μας τιμή και υπόληψη και το αν οι αρχαιότητες υπάρχουνε ή τις εφευρίσκουν οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να παίζουμε. Ή θα ανακαλέσει άμεσα ή θα πάμε σε αγωγή ως Σύλλογος».

Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος υπενθύμισε πως «δεν είναι μόνο οι τελευταίοι 15 μήνες χαμένοι για τον σταθμό Βενιζέλου. Είναι χαμένοι από την ώρα που εξελέγη δήμαρχος ο κ. Ζέρβας που φρόντισε με τον κ. Καραμανλή και την κα Μενδώνη να καθυστερούν τα έργα του Μετρό γιατί ήθελαν να αλλάξουν σχεδιασμό. Όταν το ανακοίνωσαν στο δημοτικό συμβούλιο τους είχαμε προειδοποιήσει ότι το χρονοδιάγραμμα θα τιναχτεί στον αέρα και δεν ήταν πιο γρήγορη και φτηνή λύση. Ενώπιον όλης της Θεσσαλονίκης προειδοποιήσαμε τη Θεσσαλονίκη και τον δήμαρχο ότι στο χρονοδιάγραμμα να συνυπολογίσουν την προσφυγή μας στο ΣτΕ. Έρχεται ο κ. Ζέρβας και μας λέει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Εξαιτίας αυτών που σταμάτησαν το δρομολογημένο και εγκεκριμένο έργο στον σταθμό Βενιζέλου».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: