26.1.21

Αλλαγές στη βαθμολόγηση...


...και διευκρίνιση για απουσίες σε γυμνάσια και λύκεια...

Τα ζητήματα απουσιών και βαθμολόγησης μαθητών γυμνασίου και λυκείου ρυθμίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Η εγκύκλιος υπογράφεται από την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και... έρχεται μετά τον προβληματισμό περί υπολογισμού απουσιών καθώς αρκετοί μαθητές χάνουν μαθήματα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι αλλαγές

Το υπουργείο αναγνωρίζει την ύπαρξη τεχνικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και δεσμεύεται έτσι να επανεξετάσει το ζήτημα των απουσιών.

Η εγκύκλιος, συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών και στην κατάθεση βαθμολογίας Α' Τετραμήνου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. ΕΠΑ.Λ., Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια), σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.

Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Διευκρινίσεις από την υφυπουργό Παιδείας

Η Ζέττα Μακρή αναφερόμενη στις απουσίες σημείωσε ότι «στο τέλος του τετραμήνου θα αποφασίζεται ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των παιδιών».

Το αν δηλαδή είναι επαρκής ή όχι η φοίτηση θα κρίνεται στο τέλος του τετραμήνου.

Το υπουργείο Παιδείας «με ευαισθησία και με γνώση των δεδομένων εξετάζει όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής», όπως σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Mega.

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τη βαθμολογία των μαθητών, η οποία θα βασίζεται εν μέρει και στην εικόνα που έχει ο εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή.

Επιστρέφουν μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα

Μετά από ένα διάστημα δυόμισι μηνών θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία τους.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στις περιοχές αυτές, θα συνεχίσουν δια ζώσης τα μαθήματα μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Τα μέτρα πρόληψης
Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο.

Αυτά θα είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

Χρήση αντισηπτικών

Σχολαστικοί καθαρισμοί

Τακτικοί αερισμοί των χώρων

Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Επιπλέον των παραπάνω, θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Τεστ και για μαθητές άνω των 16

Η ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη για το κλείσιμο ραντεβού των εκπαιδευτικών προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν για τον κορωνοϊό, πλέον θα είναι διαθέσιμη και για τους μαθητές και τις μαθήτριες άνω των 16 ετών.

Έτσι, στο edu.testing.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν για την πραγματοποίηση του τεστ.

Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» που σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν δια ζώσης, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Όσον αφορά στα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: