3.1.21

Το «Ντουμπάι» είναι εδώ!...


Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς. Δυο επιτυχημένοι και διάσημοι αθλητές, δύο... διαφορετικοί κόσμοι. Ο πρώτος είναι Έλληνας με αφρικάνικο αίμα στις φλέβες του και ο δεύτερος Έλληνας με ελληνικό αίμα στις φλέβες του, αλλά σίγουρα όχι περισσότερο πατριώτης απ’ τον πρώτο.  

Ο πρώτος με την συμπεριφορά του συμβολίζει τον κόσμο της ανθρώπινης αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης στους αδύναμους, ο δεύτερος τον κόσμο του ανταγωνισμού, και του ατομικισμού. Ο πρώτος τον κόσμο της σεμνότητας και ταπεινότητας, ο δεύτερος τον κόσμο της αλαζονείας και της ναρκισσιστικής επίδειξης. 

Ο πρώτος την ευθύνη απέναντι στην πανδημία και ο δεύτερος την ανευθυνότητα. Όχι δεν είναι παράνομο να κάνεις πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι όπως έκανε ο Τσιτσιπάς. Όμως πόσο ηθικό είναι και ποια «ατομική ευθύνη» παρουσιάζει αυτή η αναιδής επίδειξη με τις φωτό μιας προκλητικής και επικίνδυνης διασκέδασης, όταν πριν λίγο καιρό έχεις επιλεγεί για να δώσεις το καλό παράδειγμα της «ατομικής ευθύνης» στην καμπάνια κατά της πανδημίας;

 Όταν πηγαίνεις στον Ντουμπάι για διασκέδαση και ένας απλός άνθρωπος δεν μπορεί να επισκεφτεί τον άρρωστο συγγενή του στον διπλανό νομό; Δεν εκπλήσσει αυτή η αναιδής και ναρκισσιστική επίδειξη. Ο κόσμος που συμβολίζει ο Τσιτσιπάς με αυτόν τον τρόπο και με αυτό το ήθος επιβεβαιώνει την ύπαρξη του. Το ήθος αυτού του κόσμου φάνηκε και στα εμβόλια. Όχι μόνο έσπευσαν να τα αρπάξουν σε βάρος των υγειονομικών της χώρας, αλλά και να επιδείξουν την εικόνα του εμβολιασμού τους αναρτώντας τις «σέλφι» τους. 

 Το «Ντουμπάι» είναι εδώ. Δυστυχώς την κοινωνία μας δεν την ηγεμονεύει το ήθος του Αντετοκούνμπο, αλλά το ήθος του Τσιτσιπά. Αυτό το ήθος κυβερνά «ανέμελα» και «υπέρκομψα» την χώρα στις πιο κρίσιμες στιγμές της και μάλιστα προεξάρχοντος του ίδιου του πρωθυπουργού που, όπως έχει δείξει δεκάδες φορές, πάνω απ’ όλους και όλα, ακόμα και πάνω από την πανδημία και τον θάνατο, νοιάζεται για την εικόνα του... 

 Τάκης Ψαρίδης 

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: