24.1.21

Ο σκιτσογράφος που συνοδεύεται από αστυνομικούς...



Μετά το 2015 και την επίθεση στο Charlie Hebdo, ο «Πλαντί», ο σκιτσογράφος της πρώτης σελίδας της Le Monde (κατά κόσμον Ζαν Πλαντιρέ) κοιμάται και ξυπνάει με αστυνομική φρουρά που γίνεται μεγαλύτερη όταν μετέχει σε εκδηλώσεις. Σε... έκθεσή σκίτσων του στη Γενεύη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν ακροβολιστεί σε στέγες, ενώ όταν χρειάστηκε να

κυκλοφορήσει στο Μόλενμπεκ, στη συνοικία των Βρυξελλών, η αστυνομική συνοδεία του αποτελούνταν από δώδεκα πάνοπλους αστυνομικούς. Για την επίθεση στο Charlie Hebdo υποστηρίζει ότι οι σκιτσογράφοι που δολοφονήθηκαν δεν ήθελαν να προσβάλουν τους μουσουλμάνους, αλλά αυτό πέρασε στη συλλογική συνείδηση που χειραγωγήθηκε από τους σκληροπυρηνικούς.  
Ο Πλαντί αποφάσισε να αποχωρήσει τον ερχόμενο Μάρτιο από τη Le Monde για να αφήσει ανοικτό τον δρόμο σε νέους συναδέλφους του. Πολλοί θεώρησαν ότι η απόφασή του δεν είναι άσχετη με την παραίτησή του έτερου σκιτσογράφου της εφημερίδας, του Ξαβιέ Γκορς, επειδή επικρίθηκε σκίτσο του που αμφισβητούσε την εγκυρότητα των καταγγελιών σε βάρος πανεπιστημιακού για παιδεραστία. Το επίμαχο σκίτσο αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της Le Monde και ο Πλαντί δήλωσε ότι στηρίζει τον Γκορς και ότι «σοβαροφάνεια απειλεί να μας καταπιεί». Υποστήριξε, πάντως, ότι εδώ και δέκα χρόνια ζητάει από τη διεύθυνση της εφημερίδας να τον αντικαταστήσει με νέο σκιτσογράφο. 

Ο διευθυντής της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, δήλωσε ότι το πρωτοσέλιδο σκίτσο της εφημερίδας θα αναλάβει από τον Μάρτιο συλλογικότητα σκιτσογράφων από 52 χώρες.

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: