17.1.21

Ελευθέρας στους εμβολιασθέντες...



...προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ...
Την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως κάποιου είδους «διαβατηρίου ανοσίας» προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να... μπορούν να ασκούν ξανά τα βασικά τους δικαιώματα», δήλωσε ο Χάικο Μάας στη Bild, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να μπορούν να πάνε σε εστιατόρια και κινηματογράφους.

«Εάν υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι άνθρωποι σε ένα εστιατόριο ή έναν κινηματογράφο, δεν μπορούν πλέον να θέσουν σε κίνδυνο ο ένας τον άλλον», εκτίμησε.


Η πρόταση του Μάας έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελάριου Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους οποίους συγκυβερνούν. 

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αντιτίθεται στη χαλάρωση των περιορισμών για όσους έχουν λάβει ήδη το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer, καθώς πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε κοινωνικές ανισότητες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει προειδοποιήσει ότι η χαλάρωση των περιορισμών για τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσε να προκαλέσει διαχωρισμό στην κοινωνία. 

«Ναι, θα οδηγήσει σε ανισότητες σε μια μεταβατική περίοδο, αλλά όσο υπάρχει αντικειμενικός λόγος, είναι συνταγματικά δικαιολογημένο, υποστήριξε ο προερχόμενος από το SPD Μάας.

Ο Μάας είπε ακόμα ότι η πρότασή του δεν έχει να κάνει με προνόμια. «Ένα εμβολιασμένο άτομο δεν αφαιρεί τον αναπνευστήρα από κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένας από τους κύριους λόγους περιορισμού των βασικών δικαιωμάτων δεν ισχύει πλέον».

Έντονη κριτική στον Μάας άσκησε η Γερμανική Ομοσπονδία για την Προστασία των Ασθενών. Ο υπουργός Εξωτερικών ρίχνει λάδι στη φωτιά μιας «υποθετικής συζήτησης» για προνόμια στους εμβολιασμένους, δήλωσε το στέλεχος της Ομποσπονδίας Eugen Brysch: «Δεν υπάρχουν καν αρκετά εμβόλια», είπε, επίσης κανείς δεν γνωρίζει εάν ο εμβολιασμένος μπορεί να διασπείρει τον ιό και, τέλος, «ως υπουργός Εξωτερικών ο Μαας δεν είναι καν αρμόδιος για θέματα Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 13.882 κρούσματα του Sars-Cov2 στη Γερμανία, ενώ υπέκυψαν άλλοι 445 ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ η χώρα μετρά συνολικά 2.033.518 καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού και 46.419 θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: