11.1.21

Αποκρύπτουν τα στοιχεία και χυδαιολογούν...

Η φήμη πως το «80% των ασθενών με covid-19 πεθαίνει εκτός ΜΕΘ» κυκλοφορεί εδώ και μήνες. Είναι ένας ισχυρισμός που προέκυπτε από μαθηματικούς υπολογισμούς γύρω από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και το σύνολο των θανάτων. 

Ωστόσο η... πλήρης επαλήθευσή της ένδειξης αυτής κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς τα αναγκαία στατιστικά στοιχεία αποκρύπτονται επιμελώς. Η κυβέρνηση, δηλαδή, επιμένει να μην δίνει στοιχεία στη δημοσιότητα αναφορικά με το πόσοι ασθενείς καταλήγουν στο σπίτι τους, σε απλή κλίνη ή σε κλίνη ΜΕΘ, ώστε να κατανοήσουν οι επιστήμονες και η κοινή γνώμη πού εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα.

Ας μην γελιόμαστε, η φύση του κορωνοϊού, οι συνθήκες μετάδοσής του και ο τρόπος με τον οποίο βάλλεται ο κάθε ασθενής δεν είναι ούτε απολύτως γνωστοί, ούτε πλήρως ελέγξιμοι. Και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη η πραγματικότητα, αλλά οι αρμόδιοι στο ΕΣΥ αναγκάζονται να κάνουν επιλογή ασθενών για την πλήρωση των κλινών ΜΕΘ, όπως συνέβαινε και συμβαίνουν παντού στον κόσμο.

Εάν όμως η κυβέρνηση δεν απέκρυπτε τα στοιχεία, επιστήμονες θα μπορούσαν να εξάγουν συμπεράσματα, που με την αναγκαία υπευθυνότητα θα οδηγούσαν τόσο στην ποσοτική όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να δημιουργεί ένα ισχυρότερο -όχι πάντα εντελώς αποτελεσματικό- υγειονομικό τείχος προστασίας. Αυτά τα στοιχεία στα χέρια των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα έκαναν σοβαρές αναλύσεις και όχι επικοινωνιακή μικροπολιτική, θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις και να πιέσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ώστε να αποφύγουμε τον θάνατο έστω και ενός ανθρώπου.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει καθημερινά συγκεντρωτικούς αριθμούς μέσα στους οποίους κρύβονται σοβαρότατες λεπτομέρειες. Τι συμβαίνει και η κυβέρνηση και δεν δίνει αυτά τα δεδομένα; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε αυτά τα στοιχεία, που θα αποτελούσαν πολύτιμο τμήμα της επιδημιολογικής επιτήρησης και της υγειονομικής διαχείρισης, δεν υπάρχουν, είτε οι αρμόδιοι επιλέγουν να μην τα δημοσιοποιήσουν υπό τον φόβο μιας αρνητικής επικοινωνιακής χιονοστιβάδας. Την οποίοι οι ίδιοι όμως θα έχουν προκαλέσει με ψέματα του τύπου «πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη» ή το ανεκδιήγητο «η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό».

Όποια κι αν είναι η αιτία, η κυβέρνηση δια του αναβαθμισμένοι αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατέκτησε το Σάββατο νέα ρεκόρ χυδαιότητας. Παραδέχτηκε αρχικά δια της σιωπής του πως το ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ είναι 80% ή πολύ υψηλό, δεν έδωσε ακριβή δεδομένα και έριξε την ευθύνη στους αρμόδιους γιατρούς των νοσοκομείων! «Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι» είπε κυνικά.

Κάτι αντίστοιχο είχε πει στα τέλη Νοεμβρίου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν είχε δηλώσει πως εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Εμμέσως, δηλαδή, είχε επιρρίψει το πρόβλημα του υψηλού αριθμού θανάτων όχι στον μικρό αριθμό ΜΕΘ αλλά στο ότι οι άνθρωποι δεν αυτο-προστατεύονται και καταλήγουν έτσι στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, όπου έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν.

Όλα αυτά συνιστούν αθλιότητες, που δείχνουν μια κυβέρνηση εμμονική με την αντικοινωνική πολιτική της και που είναι διατεθειμένη να ρίξει το φταίξιμο σε εργαζόμενους και το λαό, για να μην αναλάβει ούτε το παραμικρό μερίδιο ευθύνης για το σκηνικό θανάτου που άφησε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: