20.1.21

Κρίσιμο δεκαήμερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...



Με κορυφαία στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών την Δευτέρα, αλλά και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί το θέμα των... κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Στο παιχνίδι και το ΝΑΤΟ.

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζουν... το επόμενο δεκαήμερο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό και με την εποπτεία και τον μεσολαβητικό ρόλο των ευρωατλαντικών συμμάχων των δυο χωρών.

Ενώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζεται και γίνεται νόμος του κράτους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και αφήνεται ανοιχτό το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων και ανατολικά της Κρήτης, τις επόμενες ημέρες έχουμε:

Επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τη δεύτερη με τον ύπατο αρμοστή της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.
Τη Δευτέρα, ημέρα που θα ξεκινάει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου θα συζητηθούν και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη στάση της έναντι της Κύπρου -κυρώσεις, που, ουσιαστικά, όπως έγραψαν και χθες τα «Παιχνίδια Εξουσίας», στην πράξη πολύ δύσκολα θα υπάρξουν. Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να συζητήσει με τον Ζοζέπ Μπορέλ και το θέμα του καταλόγου κυρώσεων κατά της Άγκυρας που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου -κυρώσεις που προβλέπεται να είναι ως πρόταση οι χαμηλότερες δυνατές.
Στις Βρυξέλλες θα υπάρξει συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι τεχνικές επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο και «ψήνεται» συνάντηση στην επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).
Στο παρασκήνιο, επίσης, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την πενταμερή για το Κυπριακό που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ει δυνατόν και τέλη Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. Με δεδομένη την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά μόλις ξεκινά!

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: