17.1.21

Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο «Λαϊκό»...



Μετά τον συνωστισμό υπουργών και των παρατρεχάμενών τους με την ευλογία του Μαξίμου στο «Σωτηρία» για να εμβολιαστούν «συμβολικά» με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου -παίρνοντας τη σειρά μαχητών της πρώτης γραμμής και ακυρώνοντας την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- ήρθαν οι καταγγελίες εργαζομένων στο «Λαϊκό» για... ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς μελών του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών τους στο νοσοκομείο («Ρουσφέτια», 12/1/2020), λίγες μέρες αφότου αποκαλύψαμε αντίστοιχη απόπειρα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πάλι από την Ιατρική Σχολή («Ψηφίστε με, θα σας εμβολιάσω», 8/1/2020).

Τις καταγγελίες των γιατρών για εμβολιασμούς πανεπιστημιακών επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου μιλώντας στην «Εφ.Συν.». «Την περασμένη Δευτέρα παρατηρήθηκε συνωστισμός συνταξιούχων πανεπιστημιακών γιατρών στο νοσοκομείο οι οποίοι δήλωναν ότι προσέρχονταν προκειμένου να εμβολιαστούν», μας λέει ο Τάσος Αντωνόπουλος.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον διοικητή του νοσοκομείου, Χρήστο Αντωνόπουλο, από την οποία δεν βγήκε συμπέρασμα, αφού ο διοικητής ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε και η συζήτηση αναλώθηκε στο ποιοι μας κατήγγειλαν το περιστατικό και στην ταυτοποίησή μας...


Ποιος ελέγχει τις λίστες των εμβολιασμών των υγειονομικών; Γιατί δεν δημοσιοποιούνται ο αριθμός των εμβολιασθέντων υγειονομικών και οι ειδικότητές τους; Γιατί δεν επιλέγεται ούτε σε αυτή την περίπτωση η διαφάνεια από την κυβέρνηση;

«Εάν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί με μπαϊπάς είναι απορριπτέο, λάθος, δεν ήταν η κεντρική οδηγία και είναι ελέγξιμοι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης.

Για το «Λαϊκό» η υπόθεση διερευνάται, ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, παρατηρήθηκε σε πολλά νοσοκομεία μετά τον εμβολιασμό των υγειονομικών να υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου. Αυτό είχε δύο αφετηρίες: «Κάποιοι υγειονομικοί άλλαξαν γνώμη στην πορεία και δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν ή δεν έγινε σωστός υπολογισμός των παραγγελιών βάσει των υγειονομικών που είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να εμβολιαστούν και έτσι οι παραγγελίες ήταν περισσότερες από τους δηλωθέντες για εμβολιασμό», μας λέει ο κ. Στάθης.

Λάθος παραγγελίες

Είναι λίγα εκείνα τα νοσοκομεία που πραγματοποίησαν ορθολογική διαχείριση των παραγγελιών - ζήτησαν δηλαδή τις ποσότητες που αντιστοιχούσαν στον αριθμό των υγειονομικών που είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, προσθέτει. Δεν έλειψαν και οι διοικητές που υπολόγισαν στις παραγγελίες τους και τις δύο δόσεις που προβλέπει ο εμβολιασμός για ένα εμβόλιο που έχει χρόνο ζωής (έως 5 μέρες) πολύ μικρότερο από το διάστημα που απαιτείται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, δηλαδή 21 ημέρες, μας λέει.

Οταν οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας επιλέγονται με πολιτικό κριτήριο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο και κριτήριο την επάρκειά τους στη διοίκηση, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο. Ελάχιστοι διοικητές ασκούν πραγματική διοίκηση ή γνωρίζουν, για παράδειγμα, από logistics, δηλαδή τη διαδικασία παραγγελίας, παραλαβής και διαχείρισης βάσει του χρόνου ζωής ενός προϊόντος, εν προκειμένω των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αδιάθετων δόσεων. Εάν συνυπολογίσει σε αυτό κανείς ότι ο χρόνος ζωής των εμβολίων είναι μέχρι 5 μέρες, το δίλημμα είναι απορρίπτονται ή βρίσκονται νέοι υποψήφιοι για τον εμβολιασμό. Η δεύτερη επιλογή είναι η πιο σώφρων», μας λέει ο Π. Στάθης.

Ετσι, ο διοικητής και το επιτελείο του κλήθηκαν «τελευταία στιγμή να κάνουν υπολογισμούς και να αναζητούν υγειονομικούς που εμπίπτουν στην προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε να μη χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου», σημειώνει. Και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει. «Στείλαμε εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, εμβολιάσαμε φοιτητές που βρίσκονται καθημερινά στα νοσοκομεία», προσθέτει.

Σε φοιτητές

Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα του «Αρεταίειου», που την περασμένη Τετάρτη ενημέρωσε την 1η ΥΠΕ ότι έχει 30 αδιάθετες δόσεις. Τότε, με διασταλτική οδηγία της ΥΠΕ το νοσοκομείο προχώρησε στον εμβολιασμό των φοιτητών που βρίσκονται στο νοσοκομείο και έρχονται σε επαφή με έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στην 1η ΥΠΕ ολοκληρώθηκαν. Σειρά παίρνουν οι άνω των 85 στα νοσοκομεία, αντί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Ο αριθμός των δόσεων και τα ονόματα είναι κλειδωμένα, άρα τα μπάι πας δεν μπορούν να επισυμβούν.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει για τον εμβολιασμό του για οποιονδήποτε λόγο; Υπάρχει εφεδρικός ψηφιοποιημένος κατάλογος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, π.χ., τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να ενημερώνεται ο επόμενος σε σειρά και να ερωτάται αν μπορεί να προσέλθει για τον εμβολιασμό του; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν υπάρχουν τέτοιοι κατάλογοι. Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους πολίτες που δεν θα εμφανιστούν για να κάνουν το εμβόλιό τους;

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: