27.1.21

Συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ για επέκταση της συνθήκης για τα πυρηνικά...


Την επέκταση της συμφωνίας New START για πέντε χρόνια συμφώνησαν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανακοίνωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοβ, υποστηρίζοντας ότι... αυτό θα γίνει υπό τους όρους που είχε θέσει η Μόσχα.

«Με τους όρους μας: για πέντε χρόνια, χωρίς προκαταρκτικές προϋποθέσεις, χωρίς παράρτημα» είπε σε δημοσιογράφους o υφυπουργός, δίνοντας τα σημεία της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η συμφωνία, που είχε αρχικά υπογραφεί το 2010, επρόκειτο να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου. Προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και άλλων που μπορούν να αναπτύξουν Μόσχα και Ουάσιγκτον.

«Σε γενικές γραμμές, είναι μία ευεργετική απόφαση. Είναι η μοναδική σωστή λύση. Έχουμε αρκετό χρόνο για να αρχίσουμε διμερείς διαπραγματεύσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων που σχετίζονται με την στρατηγική σταθερότητα και να διασφαλίσουμε αξιόπιστη ασφάλεια για τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

«Χθες, ο πρέσβης (σ.σ. των ΗΠΑ) Τζον Σάλιβαν και εγώ, ανταλλάξαμε σημειώσεις [...] για πενταετή επέκταση της συμφωνίας».

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό, πως η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Άνω Βουλής της Ρωσίας συνέστησε την επικύρωση της επέκτασης της συμφωνίας.

Πηγή από την επιτροπή άμυνας και ασφάλειας του ανώτερου επιμελητηρίου είπε στο Sputnik ότι η επιτροπή «ψήφισε ομόφωνα για την επικύρωση της συμφωνίας».

Την Τρίτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε τη συμφωνία στη Δούμα...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: