24.1.21

Οχι στο δόγμα του κατευνασμού...



Η συνέντευξη Αντ. Σαμαρά στην "Καθημερινή"...
Πονοκέφαλος στη ΝΔ από την συνέντευξη του πρωην πρωθυπουργού, στην εφημερίδα του Φαλήρου.  Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει και διαφοροποιείται ανοιχτά από την κομματική γραμμή, αναφέροντας μεταξυ άλλων, πως, δεν είναι δυνατόν “να κατευνάζεις στον επεκτατιστή” και... πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που ξεκινούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, “ακυρώνουν” πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.


Ο κ. Σαμαράς μάλιστα προειδοποιεί ότι η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής  θα είναι η Θράκη, ενώ για την πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης κράτα αποστάσεις λέγοντας ότι επί της ουσίας “δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο προσφυγής και θα συρθουμε στη Χάγη υπογράφοντας πριν συνυποσχετικό με την Τουρκία” θέση που φαίνεται να είναι διαφορετική ως πρόθεση από αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαμαράς για τη συμφωνία των Πρεσπών – Θα καταψηφίσει τα μνημονια;

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως “δεν λύθηκε κάποιο πρόβλημα αλλά μετασχηματίστηκε σε πιο επικίνδυνο καθώς η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε αντιθέτως ενισχύθηκε”.

Μάλιστα, δε μένει μόνον εκεί, αλλά προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τί περιμένετε λοιπόν να κάνω;» αναφέρει με νόημα.

Για την οικονομία ζητάει “μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες” ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

Ενεργοποίηση ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

Σε μία αποστροφή της συνέντευξης του που θα συζητηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς αφενός επικροτεί τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία αφετέρου κάνει αναφορά σε νομική ανάλυση του πρώην προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρώντας αναγκαία την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνα με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: