17.1.21

Επί ποδός «πολέμου» οι πολιτείες των ΗΠΑ...



Ετοιμάζονται για ένοπλες διαδηλώσεις οπαδών του Τραμπ...
Διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα μπροστά στα κοινοβούλια πολιτειών σε όλες τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία που έκλεψε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μια δεύτερη θητεία, καθώς αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ετοιμάζονται για ενδεχόμενη βία.

Περισσότερες... από δώδεκα πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει στρατεύματα της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν να προστατευθούν τα κτίρια των καπιτωλίων τους έπειτα από προειδοποίηση του FBI για ένοπλες διαδηλώσεις, με ακροδεξιούς εξτρεμιστές να έχουν ενθαρρυνθεί από τη φονική πολιορκία του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου.

Διάσπαρτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο, αλλά τα κοινοβούλια παρέμειναν στην πλειονότητά τους ήσυχα. Αξιωματούχοι ασφαλείας είδαν τη σημερινή ημέρα ως το πρώτο κύριο σημείο ανάφλεξης καθώς το αντικυβερνητικό κίνημα "boongalo" έκανε εδώ και εβδομάδες σχέδια να πραγματοποιήσει συλλαλητήρια και στις 50 πολιτείες.

Ενώ πολλές πολιτείες ανήγειραν φράχτες ή άλλα εμπόδια προκειμένου να προστατεύσουν τις πρωτεύουσές τους, το Τέξας και το Κεντάκι έλαβαν ένα ακόμη βήμα, κλείνοντας την περιοχή των καπιτωλίων τους στο κοινό.

Το κέντρο της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον ήταν σχεδόν άδειο, με τους δρόμους κοντά στο Καπιτώλιο να έχουν κλείσει και τάγματα στρατιωτών της Εθνοφρουράς με στολές παραλλαγής να καταλαμβάνουν θέσεις στο κέντρο της πόλης.
kapitolio-2
Το Κονέκτικατ ενεργοποίησε την Εθνοφρουρά του στο πλαίσιο της προετοιμασίας για 2.000 κυρίως υποστηρικτές του Τραμπ  στο σύμπλεγμα του καπιτωλίου του στο Χάλιφαξ σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας.

«Ετοιμαζόμαστε για οτιδήποτε τυχόν συμβεί», δήλωσε ο έφιππος αστυνομικός Πέδρο Μουνίζ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές. «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη βίας», πρόσθεσε.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα ακολουθεί τη φονική επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον από ένα μίγμα εξτρεμιστών και υποστηρικτών του Τραμπ, ορισμένοι από τους οποίους κάλεσαν για τον θάνατο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς ο οποίος προήδρευε της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί ηγέτες τεσσάρων επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως ξεκίνησαν μια επανεξέταση των γεγονότων και απευθύνθηκαν στο FBI και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας ρωτώντας τι είναι γνωστό σχετικά με απειλές, αν οι πληροφορίες έχουν διαμοιραστεί και αν επιρροή από το εξωτερικό θα μπορούσε να έχει παίξει οποιονδήποτε ρόλο.

Το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μελλοντικής βίας, καθώς υπέρμαχοι της υπεροχής της λευκής φυλής και άλλοι εξτρεμιστές προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την απογοήτευση υποστηρικτών του Τραμπ που έχουν πειστεί ότι υπήρξε εκλογική νοθεία.

Δεν είναι σαφές αν η ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει κάποιους διαδηλωτές να μείνουν στα σπίτια τους.
kapitolio-exegersi-45

Μετά τη βία της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, κάποια μέλη πολιτοφυλακών δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν σε μια σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό διαδήλωση υπέρ της οπλοφορίας στη Βιρτζίνια αύριο, Δευτέρα, όπου οι αρχές ανησυχούν για τον κίνδυνο βίας καθώς πολλές ομάδες συνέκλιναν στην πολιτειακή πρωτεύουσα, Ρίτσμοντ.

Ορισμένες πολιτοφυλακές και εξτρεμιστικές ομάδες έχουν πει στους υποστηρικτές τους να μείνουν στα σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενες την αυξημένη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ή τον κίνδυνο οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις να αποτελούν παγίδα των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Ο Μπομπ Γκάρτντερ, ηγέτης της Pennsylvania Lightfoot Militia, δήλωσε πως η ομάδα του δεν σχεδιάζει να βρεθεί στο Χάρισμουργκ αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου το καπιτώλιο έχει οχυρωθεί με οδοφράγματα και θα προστατευθεί από εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς της πολιτείας.

«Έχουμε να ανησυχούμε για τις δικές μας κοινότητες», είπε ο Γκάρτνερ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. «Δεν αναμιγνυόμαστε στην πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: