19.1.21

Τέλος οι κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία...


Βασίλης Σκουρής

«Εκτός ατζέντας» πλέον το θέμα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Προς αρνητική απόφαση για νέες κυρώσεις λόγω Κύπρου κατά της Άγκυρας, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις... 25 Ιανουαρίου, ημέρα που ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη.

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η συγκυρία!

Στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα που μετά από πέντε χρόνια ξεκινούν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, θα συζητείται το θέμα επιβολής  νέων κυρώσεων της ΕΕ στην Άγκυρα για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής!

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, είναι απολύτως αρνητικό για την επιβολή κυρώσεων στον τούρκο υφυπουργό ενέργειας, στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου και σε νέα, συγκεκριμένα πρόσωπα: Το Barbaros, άλλωστε, έχει αποχωρήσει από τις κυπριακές ακτές, το Oruc Reis έχει αρχίσει να μας …λείπει εδώ στην Ελλάδα, ενώ το καθεστώς Ερντογάν πραγματοποιεί  «επιχείρηση γοητείας» τόσο προς την ΕΕ, όσο και προς τη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών!

Στο κλίμα αυτό που δημιουργείται, οι βασικοί  ευρωπαϊκοί παίκτες δείχνουν να μην συζητούν καν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της ΕΕ στην Άγκυρα. «Μια τέτοια πράξη, θα έθετε εν αμφιβόλω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και την επιχείρηση διαλόγου στο Κυπριακό», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν συμβούν τελείως απρόβλεπτα γεγονότα, δεν τίθεται θέμα συζήτησης κυρώσεων για την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου,  λόγω της στάσης της στο Αιγαίο, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες  ο Τσαβούσογλου

Σημαντική, πάντως, για το όλο κλίμα που δημιουργείται είναι η επίσκεψη Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ούτε κουβέντα να μην δοθούν όπλα στην Τουρκία

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ούτε κουβέντα δεν γίνεται πλέον προκειμένου να μην δοθούν τα γερμανικά υποβρύχια στην Άγκυρα. Αντιθέτως, κατά τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών έγινε συζήτηση και για άλλους γερμανικούς εξοπλισμούς, που σήμερα δεν διαθέτουν άδεια εξαγωγής στην Τουρκία...

ieidiseis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: