12.1.21

Μας διασύρει διεθνώς η ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχοΐδη...


Η έξαρση των φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που βιώνουν το τελευταίο διάστημα χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα με το πρόσχημα της πανδημίας ξεπέρασε πλέον τα εγχώρια σύνορα και έγινε... αντικείμενο εκτενούς δημοσιεύματος στο έγκυρο διεθνές μέσο Politico.

Αυτό υπογραμμίζει πως τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική απαγόρευση των διαδηλώσεων, μέτρο που πολλοί περιγράφουν ως «κατάχρηση εξουσίας».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας παραθέτει στοιχεία για διάφορα περιστατικά των τελευταίων μηνών στα οποία έχουν καταγραφεί κακομεταχείριση προσαχθέντων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας.

«Καταγγελίες πως η Ελληνική Αστυνομία χαίρει ατιμωρησίας υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πριν από λίγους μήνες μετά την εκλογή της. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας έδωσαν στα σώματα ασφαλείας, τα οποία και έχουν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, περισσότερες εξουσίες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπόθεση Ερόλ

Ενδεικτική των αυθαιρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα είναι και η υπόθεση βίαιης απέλασης του αναρχικού Ερόλ, Ευρωπαίου πολίτη, που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» (21.12.2020, «Απέλασαν Γάλλο πολίτη επειδή είναι αναρχικός!»). Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, χωρίς όμως να εκκρεμεί καμία εις βάρος του καταδίκη, δηλαδή κρίθηκε επικίνδυνος για λόγους γενικής πρόληψης, αν και αυτό ρητά απαγορεύεται.

Υπενθυμίζεται πως μία μέρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου για τη διοικητική κράτηση, ο Ερόλ με μια διαδικασία που θυμίζει απαγωγή και με πρόσχημα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για την υποβολή σε τεστ Covid-19 οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο και από εκεί με τη βία μπήκε σε αεροπλάνο για τη Γαλλία.

«Η απόφαση κράτησης και η μεθόδευση της απέλασής του αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας, ίσως χωρίς προηγούμενο, σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΛ.ΑΣ. δρα ανεξέλεγκτα και δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε την εσωτερική ούτε την κοινοτική νομοθεσία», αναφέρουν οι συνήγοροι του Ερόλ σε ανακοίνωσή τους στην οποία υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω απόφαση κείται πασιφανώς εκτός νομοθετικού πλαισίου, καθώς βρίθει σοβαρότατων παρατυπιών.

Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α, Σύνταγμα) από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις». Πρόκειται για μια ανοιχτή επιτροπή που έχει σκοπό την υπεράσπιση όσων αντιμετωπίζουν διώξεις και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα με πρόσχημα την πανδημία, γιατί συμμετείχαν ή προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17/11, στην απεργία της 26ης/11, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου στις 6/12 ή σε άλλες συλλογικές δράσεις.

«Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης ήταν το χτύπημα με αστυνομική βία, καταστολή, εκατοντάδες προσαγωγές, η άσκηση ποινικών διώξεων και η οικονομική εξόντωση μέσω της επιβολής αυθαίρετων προστίμων», αναφέρει η επιτροπή, υπογραμμίζοντας πως στη σημερινή συνέντευξη θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις διώξεις και τη δράση της Αστυνομίας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες συλλογικής υπεράσπισης όσων διώκονται...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: