15.1.21

Τσουχτερό κρύο και χιόνια...



Δείτε πού θα χιονίσει.
Πού χρειάζονται αλυσίδες...
Τα πρώτα περιορισμένα ωστόσο προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας «Λέανδρος» καταγράφονται ήδη από το πρωί σε τμήματα του οδικού δικτύου στη Μακεδονία, αφού κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας «το έστρωσε» στα ορεινά.

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε... πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία λίγο μετά τις 8 το βράδυ ήταν -6 βαθμοί Κελσίου, στην Πτολεμαΐδα -5, στην Κοζάνη -3, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης -1, στην Αριδαία 0, στο Κιλκίς 1 και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 4 βαθμοί.

Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Ειδικότερα, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ιερισσού (από το 55ο έως το 85ο χλμ), στη διασταύρωση Βάβδου, στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη και στη δασική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλλα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λιβαδίων.

Χιόνια και στη Λέσβο

Στα «λευκά» ντύθηκαν και οι κορυφές των βουνών Όλυμπος και Λεπέτυμνος της Λέσβου καθώς και οι ορεινές περιοχές του δυτικού νησιού, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλο το νησί.

Οι δύο Δήμοι στο νησί δηλώνουν έτοιμοι εν όψει του κύματος των χιονοπτώσεων που σύμφωνα με τη Μετεωρολογική υπηρεσία αναμένεται να ενταθούν το απόγευμα του Σαββάτου. 

Δεύτερη φάση κακοκαιρίας

Από απόψε ξεκινά η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας και αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί του Σαββάτου θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο καθώς και ορεινά της υπόλοιπης χώρας. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr., αναμένονται βροχοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι βροχοπτώσεις σε Νότιο Ιόνιο, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. 

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου και από το πρωί της Κυριακής θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο θα σημειωθεί παγετός σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς στα ορεινά ηπειρωτικά. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.





Έκτακτη δομή για αστέγους εντός της ΔΕΘ 

Έκτακτη δομή για τη φιλοξενία αστέγων λόγω της κακοκαιρίας και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών θα λειτουργεί από αύριο, Σάββατο, εντός των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η υποδοχή των αστέγων θα γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 528811. Παράλληλα, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα φροντίσουν, ώστε στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους σε κάποια από τις κοινωνικές δομές του δήμου να προσφερθούν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα καθώς και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας.

Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την κακοκαιρία, οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης 2313 317930, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: