26.1.21

Ανησυχία για την αύξηση στα κρούσματα με μετάλλαξη...


Φτάσαμε τα 59 στην Ελλάδα...

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών λοιμωξιολόγων για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού που εντοπίζονται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ εξετάζονται ακόμα 3 ως... ύποπτα μεταλλαγμένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μεταλλαγμένων κρουσμάτων μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί σε Αθήνα και Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότερο μεταδοτική, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50%», γεγονός που θέτει σε επιφυλακή τους ειδικούς, που βρίσκονται εν αναμονή των νέων στοιχείων από την παγκόσμια κοινότητα. 

Ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που παίρνουμε για τα μέτρα στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο», ξεκαθάρισε.

Η αγωνία των ειδικών

Νωρίτερα την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο OPEN TV και  αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνοντας πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, σημείωσε πως οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές αλλά πως και οι υφασμάτινες με τρεις στρώσεις και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προφυλάξουν. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι υφασμάτινες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα κυρίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: