20.1.21

Ο Μητσοτάκης «άδειασε» τα στελέχη του μέσα στη Βουλή...



Η αντίδραση Τσίπρα...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά εξέφρασε την δυσαρέσκειά του επειδή οι αρχηγοί των κομμάτων άσκησαν κριτική στην κυβέρνησή του διαμηνύοντας ότι σήμερα θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έκταση στο νόημα του νομοσχεδίου.

Μιλώντας, όμως, για τις... πρωτοβουλίες Κοτζιά στο ζήτημα επέκτασης  των χωρικών υδάτων και τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να «αδειάσει» πανηγυρικά κεντρικά στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος γιατί αντιλαμβανόταν την περιπλοκότητά του.

«Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά» είπε ο πρωθυπουργός.

 Επικαλέστηκε στη συνέχεια το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: «Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους". Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;»  είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. «Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε».

Επιχείρησε, ακόμη, να απαντήσει και στο συσχετισμό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ της εισβολής στο Καπιτώλιο και των «Μακεδονομάχων», λέγοντας ότι «η ομοιότητα δεν έχει να κάνει με τις διαδηλώσεις εκείνες που πράγματι είχαν γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως να είχαν εισχωρήσει ακροδεξιά στοιχεία. Δεν θύμιζε το 2018, αλλά το 2011 όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας και με εσάς στην πρώτη γραμμή».

«Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι. Τη περίπου κανονικοποίηση της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν και για αυτό κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία» πρόσθεσε.

Για όλα φταίνε οι άλλοι…

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ξανά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε τρομακτική τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις αντιδράσεις της Ν.Δ. το 2019.

«Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων η απάντηση Κουμουτσάκου ήταν «μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε τη χώρα σε προεκλογική περίοδο».

«Αντί να παράσχετε συναίνεση βγαίνατε με δηλώσεις προκλητικές και λέγατε “μην το φέρετε”. Και για αυτό σας κατηγορώ, ότι συνειδητά το κάνατε και τώρα μας λέτε “δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη”» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε βέλη κατά της Ν.Δ. και για το κίνημα της πλατείας λέγοντας «το κοινό σημείο της πάνω πλατείας με τα επεισόδια του 2018 και του 2019 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 ήταν πρόεδρός σας ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. είχε στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Άρα μη μας κουνάτε το δάχτυλο, μη μας κάνετε τον αθώο του αίματος, εκτός αν για όλα ισχύει το “δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη μας”».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: