24.1.21

Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η δίκη Τραμπ...



Οι ηγέτες των δύο κομμάτων στη Γερουσία συμφώνησαν να αναβάλουν για δύο εβδομάδες τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση και το αίτημα της καθαίρεσης. Το... κατηγορητήριο θα κατατεθεί στο Σώμα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αλλά η δίκη θα ξεκινήσει επισήμως στις 8 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία αυτή είναι  ένας συμβιβασμός μεταξύ Ρεπουμπλικάνων -που ζητούσαν την αναβολή για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να ετοιμαστεί η υπερασπιστική ομάδα του τέως προέδρου- και των Δημοκρατικών, που με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψουν στο Κογκρέσο να ασχοληθεί με τις επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν, που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας, αλλά και με την επικύρωση των διορισμών των υποψήφιων υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, χαιρέτισε την ανακοίνωση του ομολόγου των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, ο οποίος είπε ότι η δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, με την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του τέως προέδρου με δική του υποκίνηση για να αποτραπεί η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.


Στο ενδιάμεσο διάστημα, είπε ο Σούμερ, «η Γερουσία θα συνεχίσει τις εργασίες της».

Παράλληλα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ετοιμάσουν την αναφορά τους για τη δίκη και η υπερασπιστική ομάδα του τέως προέδρου θα ετοιμάσει και θα καταθέσει στο Σώμα την απάντησή της στο κατηγορητήριο έως τις 2 Φεβρουαρίου. Στις 8 θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Για να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της Γερουσίας, πράγμα που απαιτεί τις ψήφους 17 μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μαζί με το σύνολο των ψήφων των Δημοκρατικών γερουσιαστών. Αν καταδικαστεί, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για δεύτερη ψηφοφορία που με απλή πλειοψηφία -εδώ αρκούν οι ψήφοι των Δημοκρατικών- ώστε να του απαγορευθεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ιστορικά είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με το αίτημα της καθαίρεσης, έχει δηλώσει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024. Ωστόσο η τύχη της υποψηφιότητάς του θα κριθεί από τη στάση του Μιτς ΜακΚόνελ, που μπορεί να επηρεάσει πολλούς μέσα στο κόμμα. Ο ΜακΚόνελ σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο ήταν κόλαφος κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι ευθύνεται για «εξέθρεψε με ψέματα» αυτό το φαινόμενο και «προκάλεσε μαζί με άλλους ισχυρούς παράγοντες» τα επεισόδια αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: