14.1.21

Πρώτη παραίτηση στην Ολλανδία...



...για το σκάνδαλο εις βάρος φτωχών οικογενειών...
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας είναι το πρώτο «θύμα» του μεγάλου φορολογικού σκανδάλου που κλονίζει την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο... Λόντεβικ Άσερ είχε διατελέσει υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017, περίοδο η οποία συμπεριλαμβάνεται σε εκείνη που εξετάζεται για το σκάνδαλο αδικίας κατά φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που διενέργησε κοινοβουλευτική επιτροπή αποκάλυψε ότι οι φορολογικές αρχές, από το 2013 μέχρι το 2019 , διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες για απάτη. Ανάγκασε, μάλιστα, ορισμένους γονείς να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η φορολογική διοίκηση είχε κάνει λάθος.


Ο Άσερ σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook αναφέρει ότι «οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν ήταν ενήμερος «ότι οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα παράνομο κυνήγι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών».

Ο Άσερ θα διατηρήσει την έδρα του στην Κάτω Βουλή μέχρι τις εκλογές της 17ης Μαρτίου. Το Εργατικό Κόμμα δεν μετέχει στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας.

Αύριο, όμως, είναι κρίσιμη ημέρα για την κυβέρνηση, καθώς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις με το ενδεχόμενο παραίτησης όλης της κυβέρνησης να είναι ορατό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα σε αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει συγγνώμη για τα σοβαρά αυτά λάθη και έχει ήδη ανακοινώσει ότι η κάθε οικογένεια θα αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ, με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από την αδικία, όμως, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους έχουν να κάνουν και με ρατσιστικές διακρίσεις, καθώς οι περίπου 11.000 οικογένειες που αδικήθηκαν ήταν διπλής εθνικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: