11.1.21

Η Εθνοφρουρά στους δρόμους της Ουάσιγκτον...


Στρατοκρατούμενη περιοχή αποτελεί και σήμερα η πρωτεύουσα των ΗΠΑ καθώς με εντολή του κυβερνήτη της Ομοσπονδιακής Πρωτεύουσας η εθνοφρουρά αναπτύχθηκε από χθες στην... ευρύτερη περιοχή του Καπιτώλιου, προκειμένου να προστατεύσει τη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα συζητηθεί η πρόταση αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

 Για σήμερα έχουν ανακοινωθεί διαδηλώσεις οπαδών του Τραμπ, αλλά και αντιρατσιστικών οργανώσεων έξω από το Καπιτώλιο. Ήδη φράχτες και συρματοπλέγματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο. 

 Η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ δήλωσε ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Γενάρη απαιτεί μια «διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με παλαιότερες ορκωμοσίες. «Παρότι θα αποτανθώ σε μια ευρεία κατηγορία τοπικών, περιφερειακών και ομοσπονδιακών εταίρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων μας, απευθύνω έκκληση προς το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να προσαρμόσει την προσέγγισή του στην ορκωμοσία με πολλούς συγκεκριμένους τρόπους», έγραψε η Μπάουζερ σε επιστολή της προς τον Τσαντ Γουλφ, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας. 

 Στην επιστολή της η Μπάουζερ αναφέρει ότι η Περιφέρεια της Κολούμπια υποβάλλει αίτημα για «κήρυξη προ-καταστροφικής κατάστασης» που προβλέπει την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας. Κάλεσε επίσης το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συντονιστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Άμυνας, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης ομοσπονδιακής δύναμης για όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους. 

 Τουλάχιστον 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ, μετά την εισβολή ακροδεξιών οπαδών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την προηγούμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε σε έναν βουλευτή των Δημοκρατικών, ο γραμματέας για το Στρατό των ΗΠΑ, Ράιαν ΜακΚάρθι.

 Ο βουλευτής Τζέισον Κρόου, πρώην καταδρομέας των Στρατού των ΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ο ΜακΚάρθι του είπε επίσης ότι το Πεντάγωνο είναι ενημερωμένο «για περισσότερες πιθανές απειλές από εν δυνάμει τρομοκράτες» για τις ημέρες μετά, αλλά και συμπεριλαμβανομένης της ημέρας για την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις 20 Γενάρη.

 Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο ακόμη ανθρώπων σε σχέση με τα γεγονότα της Τετάρτης.  

Πηγή: «Associated Press», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Δεν υπάρχουν σχόλια: