26.1.21

Το… τρις εξαμαρτείν του Αντώνη Σαμαρά...


Γιάννης Τριάντης

Οι δύο προηγούμενες "αμαρτίες"/διαφοροποιήσεις του Σαμαρά επι κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να αποδοθούν σε προσωπική πικρία.

Δεν ήταν στις επιλογές του... πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε για την θέση Επιτρόπου στην Ενωση, παρά την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη του κ.Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

Και γι αυτό δεν παρέστη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ απείχε επιδεικτικά από την ψηφοφορία τροπολογίας για το ποδόσφαιρο, περιφρονώντας την απόφαση του πρωθυπουργού για κομματική πειθαρχία.

Όμως η τελευταία, ηχηρή διαφοροποίηση- όχι στις Διερευνητικές, όχι στη Χάγη, όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών- υπενθυμίζει την σαφέστατη ιδεολογική και πολιτική απόκλιση. Θα την ανεχτεί ο πρωθυπουργός καμουφλάροντας την αδυναμία στιβαρής αντιμετώπισης (π.χ. διαγραφή) με την βολική κοινοτοπία περί πλουραλισμού;

Και συναφώς: Επαπειλείται κυβερνητική κρίση και σχίσμα στη ΝΔ, καθώς υπάρχουν δεδηλωμένοι Σαμαρικοί στο κυβερνών κόμμα;

Η εξουσία είναι Κίρκη. Οπερ σημαίνει ότι κανένας υπουργός φιλοσαμαρικών διαθέσεων δεν θα διακινδύνευε τώρα τη ρήξη, το σχίσμα, την πιθανή απώλεια της εξουσίας, το αναπόφευκτο εσωκομματικό χάος και το αβέβαιο πολιτικό μέλλον του.

Το ίδιο ισχύει για τους βουλευτές που τείνουν ευήκοον ούς στα σαλπίσματα Σαμαρά. Το προηγούμενο  κρούσμα (Συμπιλίδης, εκλογές, πτώση της κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη, Πολιτική Ανοιξη) είναι αρκούντως διδακτικό για την πολιτική τύχη τους.

Πέραν αυτών, ο σημερινός Μητσοτάκης έχει ένα ισχυρό ατού. Παρά την πανδημία, την επίφοβη κατάσταση στην οικονομία (ανεργία, έλλειψη επενδύσεων κ.α.),τις κραυγαλέες αδυναμίες του "επιτελικού κράτους" και την εντεινόμενη λαϊκή δυσφορία, διατηρεί δημοσκοπικά ένα μόνιμο, σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελέω των μονόφθαλμων ΜΜΕ; Λόγω αδυναμίας της Κουμουνδούρου να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση, παραδομένη στον ανίατο ιό των ομαδοποιήσεων και της φλυαρίας; Μήπως επειδή ευνοείται πάντοτε μια κυβέρνηση, όταν  διαχειρίζεται έκτακτες και πρωτοφανείς καταστάσεις;

Ο,τι και να συμβαίνει, το άνετο προβάδισμα είναι γεγονός. Κι αν επανακάμψει στοιχειωδώς η περιώνυμη κανονικότητα, με περιορισμό της πανδημίας και ενδείξεις οικονομικής ανάτασης- δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο-τότε το πλεονέκτημα του πρωθυπουργού θα εξελιχθεί σε συντριπτικό όπλο εναντίον των εσωκομματικών αντιδράσεων ή σκιρτημάτων:

Κανένας νουνεχής διαφωνών δεν θα τολμήσει την ρήξη. Προέχει η προσωπική, πολιτική επιβίωση. Και ίσως τότε ο Μητσοτάκης να σηκώσει το γάντι και να διαγράψει τον Σαμαρά ή/και κάποιους φιλοσαμαρικούς. Τότε που θα αισθάνεται παντοδύναμος.

Ετσι, δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, φορτώνοντας στην σαμαρική πτέρυγα διαλυτικές προθέσεις και υπονόμευση της κυβερνώσης ΝΔ.

Όλα αυτά τελούν υπο μια αίρεση. Οτι δεν θα συμβεί κάτι εθνικώς απευκταίο στα ελληνοτουρκικά. Την μάλλον περιορισμένη πιθανότητα για Χάγη μπορεί να την διαχειριστεί ο επιβιωτικός λαϊκισμός των διαφωνούντων, κόντρα στην θέση Σαμαρά. Με βαριά καρδιά θα πειθαρχήσουν. Το ίδιο  δεν συνέβη μετελογικώς με τις Πρέσπες;

Όμως, οποιαδήποτε κραυγαλέα οπισθοχώρηση της χώρας μας που θα θεωρηθεί εθνικώς επιλήψιμη-όχι μονάχα από τους εν λόγω διαφωνούντες της ΝΔ- ,θα αποτελέσει εκρηκτική ύλη που θα συγκλονίσει την κυβέρνηση. Και θα την ρίξει, χωρίς οι πρωταγωνιστές της ρήξης-Σαμαράς, σαμαρικοί κ.α.- να χρεωθούν υπονόμευση κλπ.

Στον αντίποδα του πλεονεκτήματος που διαθέτει ο πρωθυπουργός, εντοπίζεται δεσπόζουσα μια απειλή: αν αποδειχτούν αρνητικές οι εξελίξεις στα κρίσιμα πεδία της πανδημίας και της οικονομίας, τότε η κυβέρνηση θα καταστεί ευπρόσβλητη και προβληματική, διαγράφοντας καθοδική  πορεία.

Με ενδεχόμενη την αρνητική αυτή εικόνα- και με δεδομένη την φθορά που συνεπάγεται για κάθε κυβέρνηση η άσκηση  της εξουσίας-, οι ψίθυροι, η δυσαρέσκεια υπουργών, βουλευτών και στελεχών, καθώς  και  διαφοροποιήσεις τύπου Σαμαρά,  θα λειτουργήσουν σωρευτικά και καταλυτικά στον δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Την άποψη αυτή είχαμε εκφράσει και παλιότερα, με αφορμή τα πρώτα δύο εξαμαρτείν του Σαμαρά. Δηλαδή, με προϋπόθεση την γενικευμένη  κοινωνική δυσαρέσκεια, το αγκάθι Σαμαρά θα αποδειχτεί χαίνουσα πληγή που δεν θα επιφέρει μεν την  πτώση της κυβέρνησης, αλλά θα επιτείνει την φθορά της και  θα συμβάλει στην εκλογική ήττα...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: