15.1.21

Η χαμένη ανάκαμψη...


Εδώ και μέρες εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ακόμα και αυτοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, δεν μασάνε τα λόγια τους. Θεωρούν δεδομένο ότι η προσδοκία θεαματικής ανάκαμψης από τις πρώτες μέρες του 2021, που καλλιεργούσε η... κυβέρνηση, δεν έχει απλώς διαψευσθεί, αλλά έχει δώσει τη θέση της στην εφιαλτική εκτίμηση για διψήφια μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, που πιέζουν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή ακόμα και της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς, δεν κρύβουν την «ιδιοτέλεια» των επίμονων εκκλήσεών τους. Αν χαθούν άλλα 10 δισ. τζίρου από τους δύο κλάδους το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, το κυριότερο πρόβλημα δεν θα είναι τι θα γράψει το στατιστικό «κοντέρ», αν δηλαδή η μείωση του ΑΕΠ θα είναι 8% ή 12%, αλλά πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν από τον Απρίλιο και μετά. Και πόσες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό. Αλλά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και ότι μαζί με το «ιερατείο» των Βρυξελλών έχουν χάσει και τον έλεγχο των εμβολιασμών, κάθε άλλο παρά μειώνει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης από την κυβέρνηση είναι μια συρραφή από αποτυχίες, παλινωδίες και πομπώδεις επικοινωνιακές εκστρατείες. Τη μια στιγμή ανεξέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας, την επόμενη πανικός λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, στη συνέχεια αυστηρές καραντίνες στην περιφέρεια. Η πολιτική της κινείται σε έναν φαύλο κύκλο που ούτε τη διασπορά του ιού απέτρεψε ούτε την οικονομία προστάτεψε.

Τα μόλις 7,5 δισ. έκτακτα κονδύλια κατά της πανδημίας, που έχει προβλέψει στον νέο προϋπολογισμό για όλο το έτος, είναι ζήτημα αν θα φτάσουν μέχρι τον Μάρτιο. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ δεν αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Τι θα κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Ποιο είναι το επόμενο σχέδιό της; Πώς θα βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες επιχειρήσεις να επιβιώσουν; Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός, στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, να έχει ουσιαστικές απαντήσεις. Η οικονομία εξελίσσεται σε χύτρα ταχύτητας πριν από την έκρηξη και οι επικοινωνιακές φανφάρες είναι αδύνατο να ρίξουν την πίεσή της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: