17.1.21

Και τέταρτο μουσείο αντιδρά στις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη - Μενδώνη...


Η κυβέρνηση, εμμονικά ιδεοληπτική, κινείται προς την ανατροπή του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν δουλεύουν σωστά και χρειάζεται...
«εκσυγχρονισμός» στο μοντέλο λειτουργίας, αδιαφορώντας για τα πεπραγμένα των μουσείων, την «εξωστρέφεια» που έχουν κατακτήσει, τις συνεργασίες με χορηγούς υπό το υπάρχον καθεστώς, τις δράσεις και τις εκθέσεις που αναγεννούν τα μουσεία.

 Όπως διαφαίνεται, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκόψει τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διαχειρίζεται η ίδια την πολιτιστική κληρονομιά με δικούς της όρους μέσω των διορισμένων από την κυβέρνηση, αρεστών φυσικά, διοικήσεων των μουσείων ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μουσεία θα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο εάν βρίσκουν πόρους, εξωθούν στο παζάρι την πολιτιστική κληρονομιά που είναι δημόσιο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό, με όρους επιβίωσης. 

 Στην πλήρη αποσάθρωση κανόνων, διατάξεων και κεκτημένων, όπως έδειξε και το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αλλάζει τον αρχαιολογικό νόμο και επιτρέπει δανεισμό αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 25+25 χρόνια, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα μουσεία που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και λειτουργήσουν ως ΝΠΔΔ. Σήμερα, 91 εργαζόμενοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ενώνουν τη φωνή τους με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (82 υπογραφές), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (59 υπογραφές) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (56 υπογραφές). 

 Τέσσερα από τα πέντε μουσεία είναι επί ποδός πολέμου, αναδεικνύουν την πλούσια δραστηριότητά τους, τους κόπους τους και την ιστορία τους και στέκονται με τεράστιο όχι απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια. Στο υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο επισημαίνουν την ιστορία του μουσείου και των πολύτιμων εκθεμάτων του, τονίζουν ότι είναι «σημείο αναφοράς για τις βυζαντινές σπουδές παγκοσμίως» και «ένα μουσείο εθνικό, γνωστό σε όλο τον κόσμο ως μία κιβωτός βυζαντινών και μεταβυζαντινών θησαυρών» αναφέροντας τους Γεώργιο Σωτηρίου, Μανόλη Χατζηδάκη και Φώτη Kόντογλου μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν σε αυτό. 

Σημειώνουν μάλιστα τις «μεγάλης επισκεψιμότητας και ευρέος θεματικού φάσματος εκθέσεις (από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την Κίνα των Tang μέχρι τον Warhol και τον Dali), τις δωρεάν παρεχόμενες εκπαιδευτικές δράσεις» όπως και ότι είναι βραβευμένο μουσείο και από την ελληνική πολιτεία με το «Βραβείο Ποιότητας και Αποδοτικότητας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες», «Η πρόθεση της κυβέρνησης να εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τόσο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου όσο και άλλων κορυφαίων κρατικών μουσείων, μας παρουσιάζεται ακατανόητη.

 Εκτιμούμε πως η προτεινόμενη αλλαγή δεν συνιστά ανεξαρτησία των μεγάλων-εθνικών μουσείων της χώρας, αλλά, αντιθέτως, υπονόμευση της μελλοντικής τους πορείας και υποταγή σε εξωυπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιοτελή συμφέροντα» σημειώνουν αντιδρώντας στην επιχειρούμενη μεταβολή επί τα χείρω. «Άραγε, η πρόθεση αυτή συντονίζεται με πολιτικές απαξίωσης του Βυζαντίου, κάτι που έχει καταφανεί στην περίπτωση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης; Ή, ακόμη χειρότερα, η ίδια αυτή πρόθεση αποσκοπεί στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της οποίας αναπόσπαστο τμήμα συνιστούν τα κορυφαία μουσεία της χώρας;» είναι τα ερωτήματα που απευθύνουν. «Η αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος των Μουσείων θα αποδειχθεί καταστροφική για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την εθνική αξία των αρχαιοτήτων.

 Εκφράζουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην παραπάνω εξαγγελία, πίσω από την οποία αναγνωρίζουμε την εξίσωση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών θησαυρών με αντικείμενα μίας οικονομικής-αγοραίας αντίληψης για τον πολιτισμό» καταλήγουν...

Πηγή:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: