12.1.21

Η επόμενη ημέρα του Τραμπ...


Πλώρη για δικό του κανάλι και κόμμα... 

Μπορεί ο Τραμπ να έστρωσε ο ίδιος τον δρόμο που τον έφερε στη σημερινή δυσχερή θέση, αλλά... προφανώς κάπως αλλιώς είχε εκτιμήσει πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Σήμερα, μετά και τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο που σόκαραν τον πλανήτη και πλήγωσαν το γόητρο της Αμερικής, ο απερχόμενος πρόεδρος αντιμετωπίζει πρόταση μομφής, αλλά και πιθανή δίωξη. Οι Δημοκρατικοί δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να τον “κυνηγήσουν”. Το φίνις της προεδρικής θητείας του, πάντως, είναι το αποκορύφωμα των πεπραγμένων του στον Λευκό Οίκο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από αυτή την άποψη, ο Τραμπ αποδείχθηκε συνεπής με τον εαυτό του. Ποτέ, άλλωστε, δεν διακρίθηκε για τη θεσμική συμπεριφορά του, ούτε ως υποψήφιος, ούτε ως πρόεδρος. 

Το ποιο θα είναι το μέλλον του στο πολιτικό επίπεδο είναι ακόμα ασαφές. Πολλοί θεωρούν ότι ο πλέον αμφιλεγόμενος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ θα περάσει στην πολιτική λήθη, μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο. Οι ενδείξεις, όμως, είναι μάλλον αντίθετες. Η απομόνωσή του είναι δεδομένη στο επίπεδο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος, αλλά αυτό δεν τα λέει όλα. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGoV, το 45% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο, παρά την γενική στο πολιτικό και μιντιακό επίπεδο κατακραυγή. Στην ίδια δημοσκόπηση, ένας στους πέντε Αμερικανούς είδε θετικά την πολιορκία του Καπιτωλίου. Μόνον το 52% θεωρεί «εξτρεμιστές» τους οργισμένους διαδηλωτές του Τραμπ και μόνον το 49% εκτιμά ότι συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία. 

Η "βαθιά Αμερική" στηρίζει Τραμπ 

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη βαθιά ιδεολογική-πολιτική και τελικά κοινωνική πόλωση που επικρατεί στις ΗΠΑ. Απεικονίζει, όμως, και κάτι άλλο. Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο δεν είναι περιθώριο. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της “βαθιάς Αμερικής”, που συνεχίζει να βλέπει θετικά τον Τραμπ και όσα πρεσβεύει. Είναι όλοι εκείνοι που το 2016 τον έστειλαν στον Λευκό Οίκο και το 2020 μετέτρεψαν τις προεδρικές εκλογές σε ντέρμπι. Είναι κατά κανόνα συντηρητικοί μικρομεσαίοι λευκοί, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και τους εκφράζει η ρητορική του Τραμπ για τον «βάλτο της Ουάσιγκτον». Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι ένα διεφθαρμένο και ιδιοτελές κατεστημένο, το οποίο αξίζει κάθε είδους τιμωρία, επειδή τους έχει “κλέψει την πατρίδα, τις αξίες και την ευημερία τους”. Πρόκειται για μία πολιτική δυναμική με κοινωνικές ρίζες, η οποία απελευθερώθηκε επί των ημερών Τραμπ, αλλά δεν θα σβήσει με την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, ακόμα κι αν του απαγορευθεί να διεκδικήσει στο μέλλον πολιτικό αξίωμα. Με άλλα λόγια, το συγκρουσιακό αυτό ρεύμα θα παραμείνει. Το υφιστάμενο ιδεολογικό-πολιτικό ρήγμα δεν πρόκειται να γεφυρωθεί. Είτε με στολές Βίκινγκς, είτε με τα συνθήματα που ο Τραμπ εισήγαγε στην πολιτική σκηνή, το ρεύμα αυτό αναμένεται να σφραγίσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την αμερικανική πολιτική σκηνή...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Νεφέλη Λυγερού
slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: