25.1.21

Πολιτικός τυχοδιωκτισμός...


Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς ξεπέρασε τον εαυτό του. Με τη χτεσινή παρέμβασή του στην «Καθημερινή», προχώρησε σε μια πολιτική κίνηση, την οποία δεν είχε αποπειραθεί να κάνει κανένας κορυφαίος πολιτικός στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Την παραμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην... Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να τις υπονομεύσει, με το επιχείρημα ότι «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».

Στη συνέντευξη, ο Αντ. Σαμαράς προδικάζει ότι οι επαφές αυτές «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία, καθιστώντας έτσι υπεύθυνο τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις. Με την ίδια άνεση ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει αντίθετος σε κάθε προσφυγή στη Χάγη, ενώ δεν λείπει η προειδοποίησή του ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι απόψεις του Αντ. Σαμαρά δεν είναι άγνωστες. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατήγγειλε το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής του κόμματός του δεν έχει προηγούμενο. Είναι γεγονός, λ.χ., ότι ο ίδιος είχε φροντίσει να «πάρει πάνω» του την πολιτική της Ν.Δ. απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκηρύσσοντας από το βήμα της Βουλής την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, την οποία είχε χαράξει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ορθιοι οι βουλευτές του κόμματος τον καταχειροκρότησαν, ενώ ο αρχηγός ήταν απών, αλλά έλαβε το μήνυμα και συντάχθηκε με τους ακραίους «μακεδονομάχους», υποτάσσοντας το εθνικό συμφέρον σε μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Αλλά τότε, τον Ιανουάριο του 2019, η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τα στελέχη της μπορούσαν να επικαλεστούν ότι δεν ασκούσαν εξουσία, αλλά πίεζαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για σκληρότερη στάση απέναντι στην τότε ΠΓΔΜ, ή απλώς ήθελαν να χαϊδέψουν τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου.

Σήμερα, όμως, κυβερνά η Ν.Δ. Τινάζοντας στον αέρα την πολιτική του πρωθυπουργού, ο Αντ. Σαμαράς τον θέτει μπροστά σε ένα δίλημμα ανάλογο με εκείνο που είχε υποχρεώσει τον πατέρα του πριν από τρεις δεκαετίες να τον αποπέμψει από το κόμμα.

Στην περίπτωσή του ισχύει ενδεχομένως ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά και την ομάδα του μέσα στη Ν.Δ. Δυστυχώς για τη χώρα, ο τυχοδιωκτισμός στην εξωτερική πολιτική καταλήγει πάντοτε σε τραγωδία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: