8.1.21

Τσίπρας: Σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών...


...με τη συμμετοχή της επιτροπής για εθνικό σχέδιο δράσης...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζήτησε επείγουσα σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με τη συμμετοχή της επιτροπής λοιμωξιολόγων ώστε να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρότεινε μεταξύ άλλων... να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορονοϊού και να δώσει σε κάθε κράτος την ευκαιρία να τις διαχειριστεί.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε:

Να αναλάβει πρωτοβουλία η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα -μέλος να τις διαχειριστεί ώστε με τις εγχώριες δυνάμεις της να παράγει τις απαραίτητες δόσεις.



Αν αυτό δεν ευοδωθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζοντας την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και σχεδιασμό, που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, πρότεινε έστω και τώρα να υπάρξει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή των εκπροσώπων των εμπειρογνωμόνων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με όσα συμβούν στην εξέλιξη της πανδημίας». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την  πορεία της πανδημίας και την «ανεπαρκή διαχείρισή της», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο.

«Όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν χωρά εφησυχασμός και τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είπε, «ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των άνω των 5000 συμπολίτων μας που έχασαν τη ζωή τους αναδεικνύει ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός έστω την ύστατη στιγμή».

Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική αλλά όταν διακυβεύεται το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας, ευθύνη της είναι να καταθέτει και προτάσεις, πρόσθεσε.

«Κατέθεσα και την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο με αρχή μέση και τέλος, να ενισχυθεί έστω και τώρα το ΕΣΥ, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές για ενδεχόμενο τρίτο κύμα, την ανάγκη για συνταγογράφηση και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα» συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, «κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν, αν συνεχίσουμε έτσι ούτε του χρόνου δεν θα έχει δημιουργηθεί η ανοσία στον πληθυσμό για να προστατευτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: