27.1.21

Αντιδημοκρατική κανονικότητα...


Οι μάσκες έπεσαν. Η χθεσινή ξαφνική πανελλαδική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από χιλιάδες καταναλωτές τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τόσες εβδομάδες εγκλεισμού, αλλά η δημόσια υγεία υποτίθεται ότι...
κινδυνεύει μόνο από τους διαδηλωτές.

Τα Δημοτικά σχολεία έχουν ανοίξει, το λιανεμπόριο το ίδιο, συζητείται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν Γυμνάσια και Λύκεια με τα ίδια ημίμετρα του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν όμως δύο σημαντικοί «χώροι» που τελούν σε μόνιμο λοκντάουν εδώ και περίπου έναν χρόνο: τα Πανεπιστήμια -κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο- και η κοινωνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση.

Προτεραιότητα στα «απαγορευτικά» της κυβέρνησης έχει η νεολαία. Η νεολαία που λοιδορήθηκε για τις μαζώξεις στις πλατείες, που στιγματίστηκε ως υπεύθυνη για την υπερμετάδοση του ιού, που -κυρίως αυτή- κυνηγήθηκε στις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου. Ακόμα και η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι απόφαση που κυρίως πλήττει την κοινωνικοποίηση των νέων.

Έτσι, μεθοδικά, η κυβέρνηση περνά από την απαγόρευση της κανονικότητας στην κανονικότητα της απαγόρευσης. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει, όμως, τον φόβο της για τις αντιδράσεις που γεννά η πολιτική της, για τον «ατμό» που μαζεύει η χύτρα της Παιδείας με τους νόμους που ψηφίστηκαν και αυτούς που έρχονται.

Η αντισυνταγματική αυτή απόφαση, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και όχι του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που την ανακοίνωσε, αποτελεί ακόμα ένα βαθύ πλήγμα στη δημοκρατία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που επί τρεις συνεχόμενους μήνες διατάσσει την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος.

H σκόπιμη παραπλάνηση για τις δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποκαλύφθηκε και προκάλεσε ομόθυμη καταδίκη από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κύρια συστατικά του «εμβολίου» που χορηγεί η κυβέρνηση στην κοινωνία, σε πολλές δόσεις, είναι η προπαγάνδα και η εμπέδωση του δόγματος «νόμος και τάξη». Σκοπός της, η χειραγώγηση μέσα από τον φόβο της καταστολής, αλλά και τον φόβο για την υγεία. Είναι η ώρα των νέων -πρωτίστως αυτών- να σπάσουν τον φόβο και να δείξουν ανοσία στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: