24.1.21

Βοήθεια 4 δισ. υποσχέθηκε ο Μπάιντεν...



...σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής...
Οικονομική βοήθεια με στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξή τους, ύψους 4 δισ. δολαρίων, αναμένεται να χορηγήσουν οι ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, χώρες από τις οποίες προέρχονται... πολλοί μετανάστες που κατευθύνονται στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Μεξικού. Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με θέμα το μεταναστευτικό.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να δράσουν για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της κεντρικής Αμερικής.

«Πιστεύω ότι η βοήθεια θα έπρεπε να χορηγηθεί απευθείας (…) στους κατοίκους της Ονδούρας, του Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας. Δεν νομίζω ότι θα είναι αδιακρισία να πω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μου είπε ότι θα αποδεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτές τις τρεις χώρες», είπε ο πρόεδρος του Μεξικού.


Ο Λόπες Ομπραδόρ ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή δεσμεύτηκε να νομιμοποιήσει χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από το Μεξικό. Ο Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει μια περισσότερο ανθρωπιστική πολιτική έναντι των μεταναστών, και από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, ακύρωσε με διάταγμα την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένωση των οικογενειών.

Από το 2018, χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της κεντρικής Αμερικής προσπάθησαν να φτάσουν στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, για να βρουν δουλειά ή για να ζητήσουν άσυλο. Περισσότερα από 12 τέτοια καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν ανεπιτυχώς να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Το τελευταίο, που ξεκίνησε από την Ονδούρα, πριν από λίγες ημέρες, διαλύθηκε τελικά από την αστυνομία στη Γουατεμάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: