25.1.21

Χρέος - θηλιά 24 δισ. ευρώ πνίγει τους πολίτες...


Ένα επιπρόσθετο χρέος κοντά στα 24 δισ. ευρώ φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί κατά τους μήνες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έρχονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρήσει σε... γενναία ρύθμιση χρέους, όπως ζητούν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο εμπορικός κόσμος, κάτι το οποίο απειλεί να πλήξει άμεσα και την ελληνική οικονομία.

Είναι γεγονός ότι σε δυσθεώρητο επίπεδο βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια εν μέσω πανδημίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά, σε ειδική έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες, πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στο καλό σενάριο της ΤτΕ, τα νέα κόκκινα δάνεια θα περιοριστούν σε 5 δισ. ευρώ, ενώ στο κακό η νέα κρίση θα δημιουργήσει 12 έως 15 δισ. ευρώ προβληματικά χαρτοφυλάκια. Εάν κάποιος προσθέσει στα παραπάνω και τα ιδιωτικά χρέη άνω των 9 δισ. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, καθότι φαίνεται πως υπάρχει ένα χρέος για τους πολίτες το οποίο φτάνει τα 24 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%). Τα δάνεια με αναστολή πληρωμών είναι σε ποσοστό 60% προς επιχειρήσεις και 40% προς φυσικά πρόσωπα.

Μεγάλη ανησυχία

Και εδώ προκύπτει μεγάλη ανησυχία, καθότι το 1/3 αυτών των ρυθμίσεων αφορά τον κλάδο της εστίασης και παροχής καταλύματος (33%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (17%), με τον κλάδο της μεταφοράς, της αποθήκευσης (12%) και της μεταποίησης (12%) να ακολουθούν. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με άλλα λόγια, το συνολικό χρέος που θα δημιουργηθεί για επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το 2021 ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο των 24 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη βραχνά για χιλιάδες πολίτες. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες απώλειες που φαίνεται να είχαν οι επιχειρήσεις (κυρίως οι μικρομεσαίες) κατά το 2020, φτάνοντας, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ειδικών, τα 50 δισ. ευρώ.

Ασφυκτική πίεση στα δημόσια οικονομικά της χώρας προκαλεί η μεγέθυνση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης. Το εκρηκτικό μείγμα πανδημίας, lockdown, ύφεσης και μέτρων στήριξης το διόγκωσαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στα 337,54 δισ. ευρώ, επαναφέροντάς το έτσι στα προ διετίας επίπεδα, όταν δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο 2019 είχε διαμορφωθεί στα 337,41 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, το ΑΕΠ της χώρας φαίνεται ότι θα κατρακυλήσει στα επίπεδα προ εικοσαετίας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: