25.1.21

1,6 δισ. παίρνει, 1,5 δισ. δίνει...


Με ένα βαρύ φορτίο φόρων έρχονται αντιμέτωποι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν λογαριασμό που υπερβαίνει σε ύψος το 1,6 δισ. ευρώ και δυστυχώς το μαύρο σκηνικό στην... οικονομία και η μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα τον κάνει να είναι ασήκωτος.

Ακόμη και οι ενέσεις ρευστότητας από το κράτος, που θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα για να φτάσουν στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις φορο-υποχρεώσεις. Ετσι όπως θα τα εισπράξουν από το Δημόσιο με την ίδια ακριβώς ταχύτητα θα πρέπει οι περισσότεροι να τα δώσουν για να πληρωθούν ειδοποιητήρια που αφορούν τον φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ αλλά και δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που παραμένουν ενεργές.

Μάλιστα σε αυτό το βουνό των οφειλών δεν περιλαμβάνονται τυχόν άλλα έξοδα που είναι εφιάλτης αυτή την στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, οι οποίοι εξακολουθούν να στροβιλίζονται στη δίνη του κορονοϊού.

Στη βάση αυτή εξετάζεται η εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών σε ποσοστό έως και 90% για την προηγούμενη χρήση και για όλο το φάσμα των ανελαστικών εξόδων μιας επιχείρησης, όπως ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα, ενώ εξετάζεται να δοθεί βαρύτητα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Από το ποσό της επιδότησης θα παρακρατείται αυτό που έχει εισπραχτεί από άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αυτή την εβδομάδα «κληρώνει» για περίπου 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, για 700.000 νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων του Νοεμβρίου.

Επίσης εντός της εβδομάδας κατατίθενται στη Βουλή οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μέτρο που αναμένεται να παραταθεί και τον Μάρτιο για τις κλειστές επιχειρήσεις, και η νέα ρύθμιση για τις επιταγές.

1. Το καλεντάρι των πληρωμών από το κράτος έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5: Από τις 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 5, τελικά ενδεχομένως να είναι σύμφωνα με πληροφορίες λιγότεροι από 400.000 οι δικαιούχοι στο νέο αίτημα χορήγησης. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου που τους έχει καθοριστεί με βάση τον αλγόριθμο. 

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πως περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που υπέβαλαν αίτηση είχε αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, στοιχείο που δείχνει ότι το delivery και το take away στήριξαν τις επιχειρήσεις.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Τα νοικοκυριά θα λάβουν από 80-650 ευρώ. Θα πληρωθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά στους δικαιούχους. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως 31 Μαρτίου.

ΕΝΟΙΚΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί γιατί δεν είχαν δηλώσει το IBAN στο Taxisnet θα αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.

2. Το μαρτύριο πληρωμών για φορολογούμενους και επιχειρήσεις έχει ως εξής:

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος, ύψους 454 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ύψους 423 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ: Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020. Εκτιμώμενα έσοδα 625 εκατ. ευρώ.

ΔΟΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ: Στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής δόσεων από ρυθμίσεις με ποσό βεβαίωσης 100 με 120 εκατ. ευρώ...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: