12.12.20

Να κλείσει το φιλοκουρδικό HDP...



...ζητά ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν...

Ανελέητη δίωξη κατά ενός κόμματος του κοινοβουλίου, και μάλιστα της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης, απαιτεί το εθνικιστικό MHP. «Εάν κλείσετε το στόμα σας θα κάνετε μεγάλη στη χώρα» απαντά το HDP στον Μπατσέλι.
Να... τελειώνει με την φιλοκουρδική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέλει το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP), ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επικίνδυνης επίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης μετά από τις μαζικές εκκαθαρίσεις εκλεγμένων βουλευτών και δημάρχων. 

 Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν δίστασε να ζητήσει χθες από την δικαστική εξουσία της γείτονος να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο της χώρας.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκκληση για αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους, την προχθεσινή Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μπαχτσελί σχολίασε ότι η τουρκική πολιτική δεν μπορεί πλέον να ανέχεται το φιλοκουρδικό και αριστερό κόμμα.


Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής πίεσης, δίνοντας ελπίδα για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης σε κρατούμενους, όπως ο πρώην ηγέτης του HDP και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο τελευταίος κρατείται από το 2016 παρά τις αρκετές αποφάσεις για την απελευθέρωσή του τόσο από τα τουρκικά δικαστήρια όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Αντιμετωπίζει ποινή έως 142 ετών για φερόμενους δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Όμως, ο Μπατσέλι, από το κόμμα του οποίου εξαρτάται το κυβερνών ΑΚΡ, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης του Ντεμιρτάς και άλλων κρατουμένων.

Και μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να σταματήσει η «ανεξάρτητη και αμερόληπτη», κατά τον ίδιο, τουρκική δικαιοσύνη τις προσπάθειες  να αναδειχτούν σε μνημεία δημοκρατίας φυλακισμένοι τρομοκράτες. 

Απαντώντας στον Μπατσέλι, το HDP είπε ότι θα φέρει Δημοκρατία στην Τουρκία παρά τη στάση του ηγέτη του MHP. «Όσοι καταφεύγουν στην άνετη σκιά του (προεδρικού) παλατιού, είναι οι πραγματικοί εχθροί αυτής της χώρας. Εάν κλείσετε το στόμα σας αντί να κλείσετε το HDP, θα κάνετε μεγάλη χάρη στο μέλλον της χώρας», δήλωσε το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: