13.12.20

Πρεμιέρα σε αχαρτογράφητα νερά για το click away...



Η προβληματική διαχείριση το δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν επέτρεψε το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από τις εορτές με το υπουργείο Ανάπτυξης να... αυτοσχεδιάζει καταφεύγοντας σε λύσεις ανάγκης προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις.

Η... παράταση της αναστολής της λειτουργίας του λιανεμπορίου έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην αγορά με τους καταστηματάρχες να βλέπουν τις εισπράξεις του εορταστικού τζίρου να κάνουν φτερά.

Μοναδική εξαίρεση (για λίγους) η παραλαβή των εμπορευμάτων με τη μέθοδο «click away» που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, με το επιχείρημα της υπερφόρτωσης των ταχυμεταφορών.

Ο εμπορικός κόσμος δείχνει να αντιλαμβάνεται την υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα όμως παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Συστήματα τύπου click away, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» ανέφερε (ΕΡΤ) ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για: «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

 Στο ίδιος μήκος κύματος η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ενώ «η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης».

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία σημειώνεται πως η παραγγελία θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε τηλεφωνικά, και η πληρωμή θα γίνεται είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS, έξω από το κατάστημα. Η παραγγελία θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο σε συγκεκριμένο χρόνο και με ηλεκτρονική απόδειξη.

Στη σειρά αναμονής έξω από τα μαγαζιά θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. - και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.


Η υπηρεσία «click away» θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop
Διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, τα μηνύματα θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.


Ο κ. Σταμπουλίδης είπε (OPEN) ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Σε ό,τι αφορά στα sms για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το sms που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: