2.12.20

Μια δολοφονική επίθεση με θεατές αστυνομικούς...



Με τις καταθέσεις των αστυνομικών Δημήτρη Γώγουλου και Ανδρέα Τριανταφύλλη και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-πολις» Χρήστου Κοκοτίνη συνεχίστηκε χθες η δίκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης τον Ιούλιο του 2013.

Η... δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και με την εγκληματική οργάνωση στη φυλακή, αλλά αποτυπώνει την αίσθηση ατιμωρησίας που είχαν οι χρυσαυγίτες με την ανοχή (και σε αρκετές περιπτώσεις τη συνενοχή) αστυνομικών. Αλλωστε, παρουσία αστυνομικών έγιναν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση στο «Συνεργείο».

Ο Δ. Γώγουλος ήταν ο αξιωματικός υπηρεσίας που είδε τη μοτο-πορεία των χρυσαυγιτών να περνάει κάτω από το Τμήμα Ασφάλειας της Ηλιούπολης με κατεύθυνση το «Συνεργείο». «Ηταν περίπου τριάντα δίκυκλα με δύο αναβάτες, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και κρατούσαν κοντάρια με τυλιγμένες σημαίες», κατέθεσε ο μάρτυρας και περιέγραψε ότι λίγο αργότερα ενημερώθηκε υπηρεσιακά πως η Χρυσή Αυγή είχε πραγματοποιήσει επίθεση και υπήρχε τραυματίας.


Οταν έφτασε στο «Συνεργείο», οι χρυσαυγίτες είχαν αποχωρήσει και ο αστυνομικός κατέθεσε ότι διαπίστωσε ζημιές, αλλά δεν πρόλαβε να δει τραυματία επειδή οι συγκεντρωμένοι περίοικοι εξέφρασαν τη δυσμένειά τους απέναντί του, εξαγριωμένοι από το ότι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ απλώς παρακολουθούσαν την επίθεση χωρίς να προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.

Ολιγόλεπτη ήταν η κατάθεση του Αν. Τριανταφύλλη, που ήταν ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας ΝΑ Αττικής στον οποίο ανατέθηκε να διασταυρώσει ποιοι ήταν οι ιδιοκτήτες των μοτοσικλετών από τους αριθμούς των πινακίδων. Στο πρωτόδικο δικαστήριο έχει αποδειχθεί η παρουσία των πρώην βουλευτών Ι. Λαγού και Ν. Μίχου που καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης, καθώς και του πρώην γραμματέα της Τοπικής Πειραιά Θ. Μπαρέκα, του καταδικασθέντος για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλου και των Δ. Αγιοβλασίτη, Χρ. Γαλανάκη που καταδικάστηκαν ως φυσικοί αυτουργοί. Εχει αποδειχθεί, όμως, και η παρουσία των Γ. Πατέλη, Ι. Κομιάνου και Γ. Δήμου που δεν είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για το «Συνεργείο» αλλά καταδικάστηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.



Ο Χρήστος Κοκοτίνης, επικεφαλής της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-πολις», και ο Παναγιώτης Δριμυλής, θύμα της επίθεσης στο «Συνεργείο», χθες στο Εφετείο

Περισσότερο διήρκεσε η κατάθεση του επικεφαλής της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-πολις», Χρήστου Κοκοτίνη, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν αρκετή ώρα να αποδομήσουν την κατάθεσή του παρότι ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι έλεγε: έφτασε στο «Συνεργείο» μετά την επίθεση, είδε τον Παναγιώτη Δριμυλή τραυματισμένο και τον χώρο βανδαλισμένο και πληροφορήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και περίοικους ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες. «Ηταν μια συγκεκριμένη πολιτική βίαιη πράξη με στόχο έναν χώρο με αντιφασιστική δράση», σημείωσε ο Χρ. Κοκοτίνης.

● Την εξέλιξη της δίκης, που θα συνεχιστεί στις 8 Δεκεμβρίου, παρακολουθούν στη δικαστική αίθουσα η Πρωτοβουλία «Δεν είναι αθώοι» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: