15.12.20

Εξεταστική...


...για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια την περίοδο 1974 - 2010 ζήτησε ο Βαρουφάκης...

Εξεταστική επιτροπή για το άνοιγμα φακέλου της χρεοκοπίας και των μνημονίων ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο... επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 κάνοντας χρήση του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στη μειοψηφία να καταθέτει προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ανέφερε πως υποβάλλει την πρόταση του προς συνυπογραφή κι από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Έρχομαι λοιπόν στο ψητό: Τι έπρεπε να γίνει με το χρέος. Αναδιάρθρωση. Εδώ και τώρα. Είναι η μόνη εναλλακτική στην επιμήκυνση υπό όρους συρρίκνωσης της κοινωνίας μας και ερημοποίησης της χώρας μας. Να το πω σε γλώσσα έντονη αλλά καθόλου υπερβολική; Αναδιάρθρωση ή Θάνατος! Δεν υπερβάλλω. Όσο δεν απαιτείτε την αναδιάρθρωση, θανατώνετε αργά αλλά σταθερά τη δυνατότητα της κοινωνίας μας να αναπαράγεται οικονομικά, βιολογικά, ακόμα και πολιτιστικά», είπε.

Η εξεταστική επιτροπή που ζητά, σκοπό θα έχει τη διερεύνηση των αιτιών και των πράξεων -από τη μεταπολίτευση έως το 2010- που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

«Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός, η πρότασή μας έχει σταλεί στα γραφεία κάθε κόμματος», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να την συνυπογράψουν.

Θετικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος που τον διαδέχθηκε στο βήμα, δηλώνοντας πως θα στηρίξει την πρόταση Βαρουφάκη για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Να σημειωθεί, ότι για να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια πρόταση που προέρχεται από κόμμα της αντιπολίτευσης, πρέπει σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 υπογραφές.

Ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία ανέφερε:

«Τα τρία μεγάλα κόμματα, εκχώρησαν όλες τις εξουσίες, όλα τα εργαλεία, στην τρόικα και τα αρπακτικά».

Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «δημιούργησε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά, που ακόμη και ο Stephen Hawking ο μακαρίτης, αν ήταν μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της».

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «κενό πουκάμισο που είναι καταδικασμένο να ξεχαστεί», εξέφρασε την άποψη ότι ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ, τόσους λίγους, την ώρα που οι πολλοί υπέφεραν τόσα πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: