27.12.20

Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη...

 

Ιστορική ημέρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, καθώς ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Βεβαίως, κάποιες χώρες (όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία) αναστάτωσαν τα σχέδια της Ε.Ε. για... συντονισμένη δράση την ίδια ημέρα, καθώς άρχισαν ήδη από το Σάββατο τη σχετική διαδικασία, με συμβολικούς –κυρίως– εμβολιασμούς. 

Σε κάθε περίπτωση, ολόκληρος ο πλανήτης έχει επενδύσει πολλά στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ώστε να αποκτηθεί η ονομαζόμενη ανοσία της κοινότητας και να επιστρέψει η ανθρωπότητα σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά και να σταματήσει η εκατόμβη των νεκρών λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 1.740.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19. Στην Ευρώπη, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 25 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 540.000 θάνατοι.

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη παραλάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων που τους αναλογεί, με βάση τον πληθυσμό τους. Η άφιξή τους συμπίπτει με το σφοδρό δεύτερο κύμα πανδημίας που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν υιοθετήσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown, εν μέσω μάλιστα των Χριστουγεννιάτικων εορτών.


Οι προβληματισμοί

Πάντως, τα δύσκολα δείχνουν να μην έχουν περάσει ακόμα, καθώς θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αποκτήσει ανοσία σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ειδικότερα, ο μικρός αριθμός εμβολίων της πρώτης παρτίδας παρατείνει την ανησυχία των πολιτών της Ε.Ε. που θα πρέπει να κάνουν υπομονή για αρκετούς μήνες για να επιτευχθεί -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- η ανοσία της κοινότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επισημάνει το ζήτημα και έχει τονίσει πως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, καθώς και ότι την ανθρωπότητα την περιμένουν κι άλλοι δύσκολοι μήνες όσον αφορά την πανδημία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που σημείωσε ότι «τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε από αυτή την τραγωδία.... αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και το αιτιολογικό έγκρισης στην Ε.Ε. του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech που έδωσε στη δημοσιότητα ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό». Επίσης, «η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή».

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη του ιού που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που ήρθε από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. Αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα». Επισήμανε πως σε περίπου δύο βδομάδες θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Και στην Ελλάδα έχουν παραληφθεί τα πρώτα εμβόλια, με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πανέτοιμες για τον εμβολιασμό. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός του σχεδίου «Ελευθερία», που κατήρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιθυμητή ανοσία της κοινότητας -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν υπερβεί ήδη τα όρια τους. Παράλληλα, το lockdown παραμένει σε εφαρμογή εδώ και περίπου 6 εβδομάδες στη χώρα, ενώ σε ισχύ βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν πολλά χαμόγελα, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός (473), αν και υπήρξε σχετική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.


Η πρώτη παρτίδα που είναι ήδη στη χώρα μας αριθμεί μόλις 9.750 δόσεις. Εκτιμάται ότι έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων, έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Στόχος, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. 

Καθώς αναμένεται η έγκριση των εμβολίων και των εταιρειών Moderna αρχικά και AstraZeneca στη συνέχεια, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός δόσεων των διαθέσιμων εμβολίων, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατόν να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ποιοι θα εμβολιαστούν σημερα

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεκινούν στα εξής πέντε νοσοκομεία της Αττικής: «Ο Ευαγγελισμός», «Η Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του γραμματέα του Μέρα25, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.


Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν
14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν
15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Δεν υπάρχουν σχόλια: