26.12.20

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα..



... από τη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας...
Με καταρχάς ικανοποίηση για την επίτευξή της, αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα υποδέχθηκε ο κόσμος της μουσικής τη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. που επιτεύχθηκε κυριολεκτικά την «εντεκάτη ώρα».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο... CEO του UK Music, Jamie Njoku-Goodwin, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «εξάλειψε κάποια από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μουσική βιομηχανία». Ωστόσο, τόνισε ότι, ειδικά για το ζήτημα των περιοδειών υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

«Ο πρωθυπουρός (σ.σ. Μπόρις Τζόνσον) υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί δασμών, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί μουσικοί δεν θα συναντούν εμπόδια για να εργάζονται και να περιοδεύουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Njoku-Goodwin.

Προβληματισμός για τις περιοδείες

«Η βρετανική μουσική βιομηχανία είναι σημαντικός τομέας και προσφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία, υποστηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποτελεί το καύχημα της χώρας για δεκαετίες. Επίσης, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια επιτυχία της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια και η συμφωνία αυτή αποτελεί μια καλή βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου», εκτίμησε ο CEO του UK Music.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Βρετανών εργαζομένων στην Ευρώπη, ιδίως, δε, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα επίσκεψης Βρετανών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα για 90 μέρες, αλλά δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για περιοδείες μουσικών.

Κίνδυνος επιπλέον γραφειοκρατίας

Αυτό ανησυχεί τον Njoku-Goodwin, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει κίνδυνος οι Βρετανοί μουσικοί να κληθούν να πληρώσουν το κόστος επιπλέον γραφειοκρατίας, το οποίο θα θέσει τις περιοδείες εν αμφιβόλω. Επίσης, αν μουσικοί από άλλες χώρες υποχρεούνται σε περιορισμούς και κόστη στη Βρετανία, οι φανς τους θα χάσουν τη δυνατότητα να δουν τους αγαπημένους καλλιτέχνες τους».

Τέλος, ο Njoku-Goodwin κάλεσε την κυβέρνηση να «υιοθετήσει το πιο ισχυρό πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο» και να «διατηρήσει ισχυρή προστασία του copyright σε όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες», από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν, οπότε και η Βρετανία θα εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε.

loaded.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: