16.12.20

Σε απόλυτο κίνδυνο οι εφημερίδες!...


Αβάστακτο το βάρος για τις εφημερίδες μετά και την απόφαση του ΣτΕ, που νομιμοποιεί την επιβολή του μηνιαίου τέλους 2% επί των ακαθάριστων εσόδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Η διοίκηση του φορέα πανηγύρισε επαρκώς την... επιτυχία της, αλλά υπάρχει μια ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρος, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις εφημερίδες.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ –ως ένα μικρό αγγελιόσημο, όταν κατήργησε το κανονικό– προέβλεπε τη χρηματοδότηση του Τύπου. Μόνο που η σχετική απόφαση για την οικονομική στήριξη εθνικού και περιφερειακού Τύπου δημοσιεύτηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και καταργήθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παρά τη δέσμευσή της για την ενίσχυση των εφημερίδων, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το σχέδιο για την επιβολή τέλους σε όλα τα ΜΜΕ ήταν μια ιδέα της ΕΙΤΗΣΕΕ που κατατέθηκε στην τότε κυβέρνηση και στους «θεσμούς» και έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών. Η ΕΙΤΗΣΕΕ απέκτησε θέση στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά το κύριο βάρος της ενίσχυσης του οργανισμού σήκωσαν ο ΟΤΕ, η Forthnet και η ΕΡΤ, που έχουν ετήσιους εξαψήφιους κύκλους εργασιών! 

Οι σταθμοί απαλλάχθηκαν από βάρος του αγγελιοσήμου 21,5% και αντί αυτού πλήρωναν το τέλος του 2% έχοντας πενταψήφιους κύκλους εργασιών, αποδίδοντας λιγότερα χρήματα κάθε μήνα. Στη συνέχεια η ΕΙΤΗΣΕΕ άλλαξε θέση και συντάχθηκε με τη συνδρομητική τηλεόραση και από κοινού προσέφυγαν στο ΣτΕ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: