28.12.20

Εμβόλιο: Χωρίς παρενέργειες η πρώτη ημέρα...


Τσίπρας και Κικίλιας σήμερα...

Η πρώτη ημέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας ολοκληρώθηκε χωρίς παρενέργειες, με μια νοσηλεύτρια και έναν ηλικιωμένο να είναι οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο, για συμβολικούς λόγους, ενώ ακολούθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο... λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν και στο ΑΧΕΠΑ και τα Πανεπιστημιακά Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών. 

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εμβολιασμών του Αλέξη Τσίπρα και του Βασίλη Κικίλια, θα γίνει ως εξής: στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45. 

Ο προγραμματισμός για την παραλαβή των υπόλοιπων δόσεων

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Ποιοι θα εμβολιαστούν στη συνέχεια - Η προτεραιοποίηση

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Από τον Ιανουάριο 2021 μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.

Εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές  ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά. 

Εμβολιασμοί σε 2.925 υγειονομικούς έως τις 3 Ιανουαρίου

Συνολικά 2925 υγειονομικοί αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι τις 3 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ενώ ήδη την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα των εμβολιασμών, 220 υγειονομικοί σε 5 νοσοκομεία της Αττικής έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, από τις 27 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία της Αττικής οι πρώτοι 1.950 εμβολιασμοί σε υγειονομικούς. Ήδη την Κυριακή μετά τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού της πρώτης νοσηλεύτριας καθώς και του ηλικιωμένου, έγιναν 220 εμβόλια σε υγειονομικούς στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.

Η έναρξη των εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα κρατήσει 8 ημέρες, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να εμβολιασθούν οι 1.950 γιατροί και νοσηλευτές στην Αττική που έχουν δηλώσει γραπτώς ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο στην καταγραφή που έγινε πρόσφατα. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα εμβολιασμών στον Ευαγγελισμό θα γίνουν 50 εμβόλια, στο Σωτηρία 45, στο Αττικό 45, στο Θριάσιο 45 και επίσης στο Ασκληπιείο της Βούλας άλλα 45. Το σύνολο των εμβολιασμών τη δεύτερη ημέρα στους υγειονομικούς θα είναι 230.

Αντίστοιχα στην Περιφέρεια θα γίνουν εμβολιασμοί σε 4 νοσοκομεία μεταξύ αυτών και το ΑΧΕΠΑ που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη. Στην Περιφέρεια η χρονική περίοδος των εμβολιασμών είναι από Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. Συνολικά σε 6 ημέρες θα πραγματοποιηθούν 975 εμβολιασμοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: