7.12.20

Εμμένουν στο βέτο Ουγγαρία και Πολωνία...


...στον αέρα ο προϋπολογισμός της Ε.Ε... 

 Το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την... Πολωνία και την Ουγγαρία.

 Αρνητικά απάντησαν η Ουγγαρία και η Πολωνία στο τελεσίγραφο που τους έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποσύρουν το βέτο που έθεσαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε σήμερα ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία διατηρούν το βέτο τους για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη νόσο Covid-19, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του, Zbiegniew Rau, στις Βρυξέλλες.

 «Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι, ο ένας δίπλα στον άλλο», προσθέτοντας ότι «δεν θα δώσουμε κανένα περιθώριο, σε καμία προσπάθεια που αποσκοπεί στη διάλυση αυτής της συνεργασίας». 

 Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αντίθετα, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. ύψους 1,1 τρισ. ευρώ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε έγκριση. 

Επομένως, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτηθεί μέσω προσωρινού προϋπολογισμού το 2021, που θα παύσει τις δαπάνες για νέα σχέδια και θα μειώσει ριζικά τα κεφάλαια ακόμη και για τα υπάρχοντα έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω αποτέλεσμα θα επηρέαζε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όμως το χτύπημα θα είναι πιο οδυνηρό για την Πολωνία και για την Ουγγαρία, χώρες οι οποίες είναι από τους μεγάλους δικαιούχους κοινοτικών κονδυλίων... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: