23.12.20

«Γολγοθάς και Οδύσσεια»...


...και καμία αυτοκριτική από Κικίλια... 

Επιμένοντας πως οι σχεδιασμοί που έχει ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα για την «επιχείρηση Ελευθερία» του εμβολιαστικού προγράμματος της κυβέρνησης παραμένουν ως έχουν, παρά την... πλήρη ανατροπή που έχει προκύψει από τις ίδιες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης, δίχως ίχνος αυτοκριτικής και μεταμέλειας για τον κακό σχεδιασμό. 

 «Με βάση αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι στατιστικά για εμάς αλλά με πόνο ψυχής βλέπουμε τον “Γολγοθά” και την «Οδύσσεια» που περνούν οι συμπολίτες μας, κάνουμε έκκληση να γιορτάσουμε στενά οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Με αγάπη, αλλά και προσοχή. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα» δήλωσε αρχικά κατά την ενημέρωση της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Με αναφορές στην «Επιχείρηση Ελευθερία» και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την ματαίωση των σχεδιασμών που έχει ο ίδιος ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα, την χαρακτήρισε «μια υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας».

 «Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο Β. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».

 «Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά». «Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» ανέφερε σε άλλο σημείο ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων. 

 Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τη Ράπτη Στο πλευρό του υπουργού εμφανίστηκε δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος και η υφυπουργός για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, με ανακοινώσεις για αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία. «Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» ανέφερε ο Β. Κικίλιας, προσθέτοντας «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι». 

 «Εμείς, η ελληνική Πολιτεία, είμαστε εδώ, δίπλα σας» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε «η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα». «Είμαστε εδώ και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Β. Κικίλιας. «Πιστεύουμε ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη, αυτό κάνουμε» είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι «αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». 

Επίσης, «επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Λαμβάνοντας τον λόγο, η υφυπουργός σημείωσε πως η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα δυστοπικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως «ανατράπηκε ότι θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές». Ακόμα, ανέφερε πως σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας είναι εξαιρετικά «υψηλό το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν άγχος, φόβο, κατάθλιψη», γεγονός που χρέωσε στην «αβεβαιότητα και την ανησυχία και για την οικονομική κατάσταση, αλλά και την κούραση από τα μέτρα» κατά της πανδημίας. 

 Η ίδια ανέφερε ακόμα πως «οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές», ενώ συμπλήρωσε πως «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης». Αναφέρθηκε ακόμα στις τηλεφωνικές γραμμές για την ψυχική υγεία του ΕΟΔΥ, κάνοντας λόγο για νέες γραμμές που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η υφυπουργός είχε εμφανιστεί πριν από παραπάνω από έναν μήνα σε ραδιοφωνική εκπομπή, κάνοντας και τότε λόγο για έργα που «αναμένονται» και δεν έχουν ακόμα γίνει.

 Συγκεκριμένα, στο ραδιόφωνο του Real αναφέρθηκε στις 20 Νοεμβρίου σε προσλήψεις ψυχιάτρων και ψυχολόγων που δεν έχουν γίνει, έναν ψηφιακό χάρτη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας τον οποίο «ελπίζουμε να τον έχουμε σε λειτουργία περίπου σε δύο εβδομάδες», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίστοιχης διαφημιστικής καμπάνιας για τα μέσα ενημέρωσης για τη διαφήμιση της τηλεφωνικής γραμμής, στα πρότυπα του «Μένουμε Σπίτι» της λίστας Πέτσα. Μάλιστα, η αναφορά της Ζ. Ράπτη έγινε κατόπιν ερώτησης – πρότασης του Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά «θα ήταν καλή ιδέα, όπως υπήρξε η καμπάνια που έγινε για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, εννοώ τα φυσικά προστατευτικά μέτρα, πλύσιμο χεριών και λοιπά, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει και μία καμπάνια για την ψυχική υγεία, για τρόπους δηλαδή με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να ισορροπούν καλύτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της καραντίνας».

 Μετά την κατάθεση της «πρότασης», ο εκδότης έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, τα μέσα ενημέρωσης του εκδοτικού ομίλου του προτίθενται να δώσουν χώρο δωρεάν για την προβολή του». «Ήταν μία πολύ καλή προσθήκη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, διότι πράγματι, στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν είχαμε δώσει τη βαρύτητα που έπρεπε. Και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη Υφυπουργός, η Ζωή Ράπτη έχει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα και τα πηγαίνει μέχρι τώρα εξαιρετικά. Μακάρι να της δώσουν περισσότερους πόρους για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει» έκλεισε τη συνέντευξη ο δημοσιογράφος, προκαλώντας απορίες για τις αναφορές αυτές, δεδομένου πως η υφυπουργός δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει κατά τη συνέντευξή της κανένα νέο έργο, πλην του τηλεφωνικού αριθμού που βρίσκεται σε λειτουργία από το μέσο του πρώτου κύματος, τον περασμένο Απρίλιο. Φαίνεται πως οι προτροπές του εισακούστηκαν... 

 Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: