15.12.20

Προϋπολογισμός διά πυρός και σιδήρου...


Κορυφώνεται απόψε η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, με τους πολιτικούς αρχηγούς να... 
συγκρούονται για την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και την πανδημία. Φήμες για «δωράκι» Μητσοτάκη προς στοχευμένες κοινωνικές ομάδες. 

Mε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή η πενθήμερη μαραθώνια συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 με κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης την υγειονομική κρίση, τις οικονομικές της επιπτώσεις και τα ελληνοτουρκικά. Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει κάποια στοχευμένα μέτρα στήριξης εν όψει εορτών, όπως π.χ. το «δώρο Χριστουγέννων» σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την Πολιτική Προστασία. Ευρύτερη συναίνεση διαπιστώνεται για τα κονδύλια του υπουργείου Αμυνας και την αύξηση των αμυντικών δαπανών, π.χ. με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει «παρών» και την Ελληνική Λύση υπέρ. 

Αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα του 2021 που θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, δηλαδή την ιστορική επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε τη συνδρομή κομμάτων και κοινωνικών φορέων. «Ο εμβολιασμός θα είναι μια πρωτοφανής υγειονομική άσκηση, με πρωτόγνωρες δυσκολίες στην εφαρμογή της, ένα πολύ απαιτητικό έργο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» είπε και υποσχέθηκε ότι «θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο, γιατί δεν γίνεται να χάσουμε». 

Εξηγήσεις για το click away (παράδοση εκτός) στο λιανεμπόριο έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι ήταν η μόνη λύση, καθώς οι εταιρείες διανομής έφτασαν να παραδίδουν 500.000 δέματα ημερησίως έναντι 250.000 στην πρώτη καραντίνα, αλλά δήλωσαν αδυναμία να ικανοποιήσουν ζήτηση για 800.000 πακέτα, όπως συνέβη προ ημερών. Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για την επιλογή να μείνουν κλειστά τα καταστήματα, σε όσες χώρες άνοιξε το λιανεμπόριο, αυξήθηκαν τα κρούσματα και επανήλθε το lockdown. 

Από το… 1830 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ) ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι 440.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση από το… 1830 που να τις έχει στηρίξει περισσότερο. Σε νέα αντιπαράθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ΣΥΡΙΖΑ) ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με βάση τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η χώρα δεν είχε μπει στην ύφεση προ πανδημίας, όπως υποστήριξε η αντιπολίτευση, με τον κ. Τσακαλώτο να επιμένει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τα ψέματα για την οικονομία και ότι η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2019 μειώθηκε σε σχέση με το α’ εξάμηνο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τεχνολαϊκισμός της Ν.Δ. έχει κοντά ποδάρια» είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για επιχειρηματολογία επιπέδου Τραμπ εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ. 

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 το γενικό σύνολο είναι 115.258 εργαζόμενοι έναντι 104.582 τον Σεπτέμβριο του 2019» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ανασκευάσει. 

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με αιχμή τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας και τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Την ικανοποίησή του για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έκρυψε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο για υλοποίηση σε ποσοστό 100% όσων είχαν σχεδιαστεί. Ανακοίνωσε μάλιστα και το εντυπωσιακό ότι η αστυνομία μόνο τον Νοέμβριο πραγματοποίησε 1.382.00 ελέγχους σε πολίτες και σε 967.000 οχήματα, δηλαδή σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού και σε 20% των οχημάτων της χώρας. 

Διακομματική επιτροπή για τη διαχείριση των κονδυλίων 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα ζήτησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι «για λόγους διαφάνειας οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπερβαίνουν τον κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξουν συναινέσεις για όλα αυτά που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας». 

«Θα γίνει μακελειό» 

Σχολιάζοντας την αποστροφή Δραγασάκη η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προέβλεψε ότι για τα 72 δισ. ευρώ «κυριολεκτικά θα γίνει μακελειό και θα υπάρξουν και αμφισβητήσεις κυβερνήσεων». 

Βολές στην κυβέρνηση από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ), ότι «παρουσιάζει μια μαγική εικόνα της χώρας, δεν ακούει κανέναν και εμμένει στην ίδια καταστροφική πολιτική της, ενώ η ελληνική κοινωνία ζει μια τραγωδία». 

Σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το «υγεία ή οικονομία» και εξήγησε ότι «χωρίς δημόσια υγεία δεν υπάρχει υγιής οικονομία». 

Συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι προέβλεψε ο Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση).  

Την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης επί του προϋπολογισμού προανήγγειλε το ΜέΡΑ25 με στόχο «την ουσιαστική προστασία των πολιτών από την πανδημία και την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των κρατικών εργαλείων», προτείνοντας μεταξύ άλλων μείωση φόρων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, στήριξη του ΕΣΥ κ.ά. 

Ηχηρό μήνυμα Ντόρας υπέρ διαλόγου με την Τουρκία 

Αίσθηση προκάλεσε χθες άλλη μια παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη (Ν.Δ.), αυτή τη φορά για τα εθνικά θέματα και με εμφανή στόχευση στο εσωτερικό του κόμματός της. Λίγες μέρες μετά το «άδειασμα» των ακραίων της Ν.Δ. για τον λαϊκισμό με το νοικιασμένο εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδελφή του πρωθυπουργού υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Οπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να έχει κεντρική θέση ότι θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα και θα ζητήσει από την Τουρκία την προσφυγή στη Χάγη. «Θα είναι τεράστιο λάθος, αν για λόγους πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους, αυτή η πολιτική υπονομευτεί και μείνει η Ελλάδα χωρίς απάντηση σε όλο το διεθνές σκηνικό» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Με τους γείτονες μιλάς. Το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι αλλάζεις θέση. Δεν σημαίνει ότι παραδίδεσαι»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: