25.12.20

Αγώνας ταχύτητας ...


...για την έγκριση της συμφωνίας Ε.Ε. - Βρετανίας...

 Με γοργούς ρυθμούς κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προλάβει να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια (Brexit), πριν από την... εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που είχε δοθεί (31 Δεκεμβρίου).

 Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε μια ιστορική συμφωνία μόλις χθες, έπειτα από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να τονίζει ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι αρκετός προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς η συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, η Ε.Ε. προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα τη διαδικασία για την υπογραφή και την εφαρμογή της. 

Η εμπορική συμφωνία παρουσιάστηκε σήμερα στις χώρες-μέλη από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ωστόσο η εκδοχή που είδαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών ήταν γραμμένη μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η υποδοχή των πρεσβευτών ήταν «αρκετά συγκρατημένη», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπήρχε μεγάλη χαρά, επειδή το διαζύγιο δεν είναι πολύ καλή είδηση» εξήγησε. Στους πρεσβευτές παρουσιάστηκε μια προσωρινή εκδοχή της συμφωνία, στα αγγλικά. 

Το κείμενο των 1.200 σελίδων θα εξεταστεί από τώρα μέχρι την Δευτέρα «για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κρυμμένα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα», συνέχισε. Τα επόμενα βήματα: τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και πάλι οι πρεσβευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Οι χώρες μέλη αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο αυτό το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., την Πέμπτη (31 Δεκεμβρίου), ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κράτη μέλη αναμένεται να υποστηρίξουν τη συμφωνία, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να δώσει εκ των υστέρων τη συγκατάθεσή του, καθώς δεν μπορεί να ξανασυγκροτηθεί έως το 2021. Οι Βρετανοί νομοθέτες πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους, και καλούνται την επόμενη εβδομάδα για να ψηφίσουν τη συμφωνία... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: