13.12.20

«Ύστατη προσπάθεια» συμφώνησαν Βρυξέλλες - Λονδίνο...



Η Βρετανία και η ΕΕ έκαναν σήμερα ένα βήμα μπροστά προκειμένου να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία για το Brexit, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν.

 Σε κοινή τους δήλωση, ο... Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευθύνη να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τα εκκρεμή ζητήματα. Πηγές που υποστηρίζουν ότι έχουν γνώση κάνουν λόγο για πρόοδο.

«Είχαμε ένα χρήσιμο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί. Συζητήσαμε τα μεγάλα άλυτα θέματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση και τονίζουν πως συμφώνησαν να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια».


«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», επισημαίνουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν είχαν ορίσει τη σημερινή ημέρα ως ορόσημο είτε για τη συνέχιση και πρόοδο είτε για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, που επί μακρόν έχουν κολλήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: