27.12.20

Ζαχαριάδης: Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο...


...για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης...

 «Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο επικοινωνιακής κυβερνητικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση στηρίζεται στο εμβόλιο για να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής της»

 Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μέσω της Κυριακάτικής Kontranews, ασκεί σφοδρή κριτική στους... κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποστηρίζοντας πως «για το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πάντα φταίει κάποιος άλλος, ποτέ οι ίδιοι». Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνει πως η «η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές συγκλίσεις», ενώ σχολιάζει τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου που φαίνεται να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Τέλος, εκφράζει την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας πως «οι ισχυρισμοί Θεοδωρικάκου ότι σκοπεύει να κάνει σοβαρή μεταρρύθμιση και να εμβαθύνει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα δεν πείθουν κανέναν…». 

 Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης» και πολλοί θεώρησαν πως πραγματοποίησε άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς θα μπορούσατε να σκεφτείτε τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ (ή με ένα μέρος αυτού); Μήπως ...ξεχνάτε την κριτική που είχατε ασκήσει στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ουσιαστικά έφερε στην Ελλάδα τα μνημόνια και το Δ.Ν.Τ;

 Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο. Μακάρι να το λένε όλο και περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Tο περίεργo δεν είναι αυτό που είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, αλλά αυτό που δεν λένε όλοι όσοι μεγάλωσαν και πορεύτηκαν σε άλλες εποχές με το σύνθημα και το περιεχόμενο «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Αυτό, όπως όλοι θυμούνται, δεν ήταν σύνθημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Συνασπισμού.

 Η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων που το επιθυμούν σε Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας εδώ και πολύ καιρό. Ήδη από το 2016, είχαμε μιλήσει για τον στόχο των προοδευτικών συγκλήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάτι το οποίο προωθήσαμε με συνέπεια και μεγάλη προσπάθεια τα επόμενα χρόνια για να φτάσουμε στο «άνοιγμα» και τη διεύρυνση από το 2018. 

 Θυμίζω ότι μετά το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατεύθυνση που επιβεβαιώθηκε και στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας. Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι διαρκής και η στόχευση παραμένει η ίδια: Να διαμορφώσουμε μια μεγάλη, πλατιά προοδευτική συμμαχία για να πάμε τη χώρα μπροστά σε μια νέα πορεία. Συνεχίζουμε σε αυτό μονοπάτι και είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια προοπτική. Μπορούμε να συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν το ίδιο. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα και γρήγορα. Το 2020 δεν είναι 2010. Η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές συγκλίσεις και προοδευτικές προγραμματικές επεξεργασίες. Όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας από αυτή την δύσκολη δεκαετία. Η ηγεμονία των δεξιών πολιτικών και η δεξιά διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Όπως συνέβη και το 2009.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό μετά την επίσκεψη του στη Δυτική Αττική... Τι απαντάτε; 

 Κατά την Κυβέρνηση και κατά τη ΝΔ, ότι γίνεται και είναι υποστηρικτικό στον λαό είναι «λαϊκισμός». Η κατάσταση στη Δυτική Αττική είναι μία ακόμη απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, ένα ακόμη δείγμα της αδιαφορίας σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Η κατάσταση είναι τραγική, με τις κυβερνητικές ευθύνες να είναι τεράστιες, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων φώναζε τόσο καιρό για την κατάσταση, αλλά αντιμετώπισε πλήρη αδιαφορία. Για το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πάντα φταίει κάποιος άλλος, ποτέ οι ίδιοι. Πότε οι ανεύθυνοι πολίτες, πότε οι νέοι, πότε οι έμποροι, πότε οι εστιάτορες, πότε το ΕΣΥ, πότε οι επιστήμονες… Ψάχνουν ανέμελοι να βρουν αλλού φταίχτες.

 Πώς αξιολογείτε την πολιτική της κυβέρνησης ως προς το εμβόλιο; Θεωρείτε πως οι πολιτικοί θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα και να εμβολιαστούν δημόσια; Εσείς θα εμβολιαστείτε; 

 Ναι θα εμβολιαστώ σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων. Όμως το εμβόλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο επικοινωνιακής κυβερνητικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση στηρίζεται στο εμβόλιο για να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής της. Μιλούσε για 2.000.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο και τελικά έρχονται 150.000 δόσεις. Δεν έχει ευθύνη για αυτή την έκρηξη προσδοκιών; Άλλωστε μέχρι να καλυφθεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, χρειάζεται χρόνος. Μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Θα έχουμε πλάνο ή όχι; Οι σταθερά υψηλοί αριθμοί διασωληνωμένων και νεκρών καθημερινά παρά το lockdown από τις 6 Νοεμβρίου μας δείχνουν τον μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. 

 Ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις φαίνεται δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά της δίνει μεγάλο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου... Σας ανησυχεί αυτό;

 Δεν με ανησυχεί αυτό, με ανησυχεί η ίδια η κυβέρνηση. H πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί καθημερινά σε αδιέξοδα, με τους πολίτες να δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια, να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο. Αυτή είναι μια τάση που θα επιδεινώνεται για την κυβέρνηση, γιατί και πλάνο δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει την κοινωνία, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε νέες μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, να προτείνουμε στους πολίτες ένα καθαρό προοδευτικό, συνεπές, πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που φοβούνται για το μέλλον τους, να αναδείξουμε τα κενά και τις ανισορροπίες μιας αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής πολιτικής που μεγαλώνει τα αδιέξοδα και τον φόβο. Και οι δημοσκοπήσεις έρχονται μετά, θα αλλάξουν όσο αλλάζουμε κι εμείς και η κοινωνία. 

 Ο υπουργός Εσωτερικών μιλάει για μια μεγάλη μεταρρύθμιση τομή, το «νέο ΑΣΕΠ», στην οργάνωση του δημόσιου με αξιοκρατική διάρθρωση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντί; 

 Η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην ελληνική δημόσια διοίκηση και έδωσε τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας και δημοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου, στη βάση των αρχών της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της ισότητας και της διαφάνειας. Αυτές οι αρχές για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν κάνει τομή ούτε μεταρρύθμιση ο κ. Θεοδωρικάκος. Ξαναγράφει τα ήδη ισχύοντα… Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα. Εδώ και 17 μήνες όλα στη χώρα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά μας δουλεύουν. Συμφωνούμε με το ήδη θεσμοθετημένο πλαίσιο του γραπτού διαγωνισμού. Το δηλώσαμε εξ’ αρχής. Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την ισορροπία του συστήματος και την επιλογή των καταλληλότερων, την αύξηση της μοριοδότησης των συναφών διδακτορικών και μεταπτυχιακών καθώς και της εργασιακής εμπειρίας. 
Δεν είναι δυνατόν να πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων ούτε τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων, ούτε σαφώς η επαγγελματική τους εμπειρία. Oι ισχυρισμοί Θεοδωρικάκου ότι σκοπεύει να κάνει σοβαρή μεταρρύθμιση και να εμβαθύνει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα δεν πείθουν κανέναν. Αν θέλει να μας πείσει ας καταργήσει πρώτα την πολυδαίδαλη, πολυδάπανη και αναποτελεσματική δομή του επιτελικού κράτους και εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε. Να μειώσει τους μετακλητούς και τις αυξημένες αποδοχές τους χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και εδώ είμαστε να συζητήσουμε... 

 Πηγή:kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: