8.12.20

Ψηφοφορία για αλλαγές στο ΕΣΡ...


Η ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι στο ΕΣΡ ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Κουτρομάνος. Η Αρχή συγκροτήθηκε με πλειοψηφία 4/5, όπως απαιτούνταν από τη νομοθεσία το 2016, με... τη στήριξη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δεν υφίσταται αυτή η πλειοψηφία, τότε αυτή θα αποδεικνύεται με νέα ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του Αθανασίου Κουτρομάνου με το επιχείρημα πως δεν έχει επιληφθεί για την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα, ωστόσο ο πρόεδρος της Αρχής δεν δέχθηκε (το ίδιο έπραξε και τον Μάιο του 2020).

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει νομικό έρεισμα» για τον ποιοτικό έλεγχο του πλουραλισμού, όπως τον περιγράφει το ΣτΕ. Όμως, παρά τις ανάγκες του ΕΣΡ σε προσωπικό, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση για πρόσληψη επιστημόνων που θα έχουν αυτήν την αποστολή, όπως την περιγράφει το ΣτΕ σε πολλές αποφάσεις του. Μετά βίας το ΕΣΡ εξέδωσε την Έκθεση Πολιτικής Πολυφωνίας για το 2019, με αριθμητικά και μόνο χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα όμως από την κυβέρνηση υπάρχει ανταπόκριση σε διάφορα αιτήματα τα οποία έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα, το οποίο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Εκεί διατυπώνεται ρητά πως η θητεία είναι έξι έτη, ενώ η νομοθεσία (2012) προβλέπει πως κατά την πρώτη συγκρότηση της Αρχής (2016) ορίζεται με κλήρωση η τριετής και η εξαετής θητεία των μελών. Υπάρχουν ήδη προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ με το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα ως επιχείρημα. Επίσης, το νομοσχέδιο Πέτσα προβλέπει τη λειτουργία του ΕΣΡ χωρίς αντιπρόεδρο (!), μέχρι να οριστεί νέος, ενώ επιτρέπεται η επαναφορά μελών, η θητεία των οποίων έχει τελειώσει...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: