16.12.20

Ανασφάλεια, κούραση, στασιμότητα, θυμός...


... κυριαρχούν στο lockdown... 

Οι «Θυμωμένοι», οι «Φοβισμένοι», οι «Αδρανείς» και οι «Ηρεμοι». Αυτές τις τέσσερις διακριτές κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του πληθυσμού, διακρίνουν οι ερευνητές χαρτογραφώντας τα... συναισθήματα των Ελλήνων στην «καρδιά» του δεύτερου lockdown. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη Long Lust από τις 13 έως τις 18 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.235 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενώ στο πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο διατηρούσαμε την ελπίδα και την ψυχραιμία μας, σήμερα τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι της ανασφάλειας, της κούρασης, της στασιμότητας, του θυμού. 

Ομαδοποιώντας ωστόσο τα συναισθήματα, διαπιστώθηκε ότι ο γενικός πληθυσμός χωρίζεται σε όσους αισθάνονται θυμό (η μεγαλύτερη ομάδα, που αντιπροσωπεύει το 27,3% του πληθυσμού), φόβο, αδράνεια και ηρεμία. Στους «Θυμωμένους» συναντάμε περισσότερους άνδρες και σε μεγάλο ποσοστό όσους τοποθετούνται προς τα αριστερά στο πολιτικό φάσμα. Στους «Φοβισμένους» ανήκουν συγκριτικά περισσότερες γυναίκες και γενικότερα άνθρωποι ηλικίας 31-44 ετών που ανησυχούν πολύ περισσότερο για την υγεία των δικών τους παρά για τη δική τους. Σε αυτή την ομάδα βρίσκουμε και συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων. Οι νεότεροι (19-30 ετών) δεν νιώθουν φόβο ή θυμό, αλλά στασιμότητα και μοναξιά. Η πανδημία και το lockdown έχουν βάλει φρένο στην καθημερινότητα και στα όνειρά τους. Πρόκειται για την ομάδα των «Αδρανών», που εκφράζουν ανησυχία και για την ψυχική υγεία τους. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα 24% του πληθυσμού, οι «Ηρεμοι», που βιώνει πρωτίστως θετικά συναισθήματα αυτή την περίοδο: ψυχραιμία, ελπίδα, ηρεμία και αισιοδοξία. Η ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα που τοποθετούνται στα δεξιά αναφορικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Ο πληθυσμός αυτής της ομάδας, μάλιστα, δείχνει να έχει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους υπολοίπους, γεγονός που δικαιολογεί την ψυχραιμία και την αισιοδοξία που δείχνουν. Είναι η ομάδα που στην ερώτηση «τι μου δίνει ελπίδα» απαντάει «ο εαυτός μου» σε ποσοστό 46%, ενώ ο μέσος όρος του πληθυσμού δηλώνει το ίδιο σε ποσοστό 30%. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν κυρίως άνδρες, ενώ σημαντικό ποσοστό είναι ηλικίας 55+ αλλά και συνταξιούχοι. 




Γενικά παρατηρείται ότι η οικονομική κατάσταση του καθενός διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση του στη σημερινή κρίση. Για παράδειγμα, στην ερώτηση σχετικά με τις δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούμαστε στην καραντίνα, όσοι ανήκουν στα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τη φυσική άσκηση και θα περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, ενώ εκείνοι με συγκριτικά χαμηλότερο εισόδημα θα δαπανήσουν περισσότερο χρόνο στο Ιντερνετ. 

Πηγές αισιοδοξίας 

Αυτό που δίνει ελπίδα στους πιο εύρωστους οικονομικά αυτή την περίοδο είναι η δουλειά τους και η επιστήμη, ενώ όσο μειώνεται το εισόδημα η μουσική, η θρησκεία και τα κατοικίδια είναι συγκριτικά πιο σημαντικές πηγές αισιοδοξίας. Επιπλέον, τα υψηλότερα εισοδήματα ανησυχούν πολύ περισσότερο για την οικονομική κατάσταση της χώρας και το πότε θα βγει το εμβόλιο, ενώ όσο μειώνεται το εισόδημα τόσο περισσότερο αγχώνονται οι πολίτες για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: