25.12.20

Τα εμβόλια ήρθαν, τα δύσκολα όμως δεν πέρασαν...Μέσω του Προμαχώνα έφτασε στην Ελλάδα, ανήμερα Χριστουγέννων, η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.

Το γεγονός αυτό γεμίζει όλους με ελπίδα και αισιοδοξία, ωστόσο τα δύσκολα μπορεί να μην έχουν περάσει ακόμα, καθώς... θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να αποκτήσει ανοσία σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ειδικότερα, ο μικρός αριθμός εμβολίων στην πρώτη φάση των εμβολιασμών παρατείνει την ανησυχία των πολιτών που θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να επιτευχθεί -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- ανοσία της αγέλης.

Στη δεύτερη και την τρίτη φάση θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» που κατήρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Ο προγραμματισμός φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 γεγονός που δείχνει πως η επιθυμητή ανοσία της αγέλης -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.


Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν υπερβεί ήδη τα όρια τους. Παράλληλα, το lockdown παραμένει σε εφαρμογή εδώ και περίπου 6 εβδομάδες στη χώρα, ενώ σε ισχύ βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν πολλά χαμόγελα, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός (470), αν και υπήρξε σχετική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων (617 από 873 το προηγούμενο 24ωρο).

Μέσα στο κλίμα αυτό, ήρθαν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια, τα οποία θα αποθηκευτούν σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην Ε.Ε. του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech που έδωσε στη δημοσιότητα ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό». Επίσης, «η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή».

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Όπως είναι γνωστό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές. Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα παραλάβει από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: