8.12.20

Φιμώνει την αντιπολίτευση ...


... παρέα με τους ακροδεξιούς του Κασιδιάρη...

«Στοπ» στη συζήτηση, κατά την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παύση των διώξεων απέναντι σε ανθρώπους που, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλησαν να... τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου από την αστυνομία Αλ. Γρηγορόπουλου, έβαλε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, η παράταξη του κ. Μπακογιάννη μαζί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Κασιδιάρη εμπόδισαν τη συζήτηση του εν λόγω ζητήματος, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον κανονισμό, με τρόπο ώστε να ακυρώνεται η δυνατότητα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων να επιβάλλουν έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για οποιοδήποτε θέμα, (δυνατότητα κρίσιμη για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το σεβασμό της μειοψηφίας). Το αίτημα είχαν υποβάλλει οι δημοτικές παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, «Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» και «Αθήνα είσαι εσύ». 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται το παράλογο του να πρέπει να ψηφιστεί αν θα συζητηθεί ένα θέμα σε μια συνεδρίαση που έχει συγκληθεί εκτάκτως για να το… συζητήσει. Τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη, απλά δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των συλλήψεων αιρετών εκπροσώπων των Αθηναίων δημοτών, δεν ήθελαν να τοποθετηθούν απέναντι στο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας με το οποίο η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική κρίση σαν ευκαιρία περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας», σχολιάζει η «Ανοιχτή Πόλη». Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η εν λόγω συζήτηση αποτελεί «εργαλείο διχασμού», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντιπολίτευση ζει το δικό της δράμα, σε ένα παιχνίδι απολύτως προβλέψιμων ρόλων, προσπαθώντας να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε εργαλείο διχασμού». 

Η δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη 

Σήμερα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε το αίτημα της «Ανοιχτής Πόλης», της «Αθήνα είσαι εσύ», της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα Ανταρσία σε κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο» να συζητηθεί κατεπειγόντως η έκδοση ψηφίσματος για την απελευθέρωση, χωρίς συνέπειες, των προσαχθέντων της Κυριακής. Για ακόμη μια φορά, η αντιπολίτευση ζει το δικό της δράμα, σε ένα παιχνίδι απολύτως προβλέψιμων ρόλων, προσπαθώντας να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε εργαλείο διχασμού. Με τεχνητές φωνές και ψεύτικες υστερίες. Εκεί που οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες βλέπουν προστασία της δημόσιας υγείας, η αντιπολίτευση καταγγέλλει, δήθεν, φασισμό. Αυτή όμως είναι μία συζήτηση η οποία ανήκει στη σφαίρα του φαντασιακού. Στερείται ουσίας. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και ας σταθούμε απέναντι στη λογική του «εσείς ή εμείς» ή ακόμη χειρότερα του «εμείς ή κανείς». Αυτή η πόλη έχει ανοιχτές πληγές δεκαετιών. Αυτές προσπαθούμε να κλείσουμε. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε την μικροπολιτική και τα κομματικά παιχνίδια και να αφοσιωθούμε όλοι μαζί στην Αθήνα. 

Η ανακοίνωση από την Ανοιχτή Πόλη 

Δυστυχώς το δράμα το έζησε η δημοκρατία 

Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησαν και ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή, μαζεύοντας τις απαραίτητες υπογραφές δημοτικών συμβούλων, να δεχτεί σήμερα την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε αυτό να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές με ψήφισμά του την παύση των διώξεων απέναντι στους πολίτες που, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου από την Αστυνομία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανάμεσα σε αυτούς και μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αθηναίων. Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη εμπόδισε τη συζήτηση του θέματος, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον κανονισμό, με τρόπο ώστε να ακυρώνεται η δυνατότητα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων να επιβάλλουν την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για οποιοδήποτε θέμα – δυνατότητα που είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το σεβασμό της μειοψηφίας. Έτσι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη καταψήφισαν τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα που το σώμα είχε κληθεί να συζητήσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται το παράλογο του να πρέπει να ψηφιστεί αν θα συζητηθεί ένα θέμα σε μια συνεδρίαση που έχει συγκληθεί εκτάκτως για να το… συζητήσει. Τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη, απλά δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των συλλήψεων αιρετών εκπροσώπων των Αθηναίων δημοτών, δεν ήθελαν να τοποθετηθούν απέναντι στο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας με το οποίο η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική κρίση σαν ευκαιρία περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Ο κ. Μπακογιάννης δεν αρκέστηκε να ακυρώσει θεσμικά την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αντιμετώπισε τις αυτονόητες διαμαρτυρίες με περισσή αλαζονεία, σχολιάζοντας ότι «η αντιπολίτευση ζει το δράμα της». Φαίνεται ότι ο κ. Μπακογιάννης δέχεται ότι αν είσαι πλειοψηφία μπορείς απλά να αρνείσαι να συζητήσεις, ξεχνώντας ότι ο διάλογος είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τη σημερινή αυθαίρετη και αντιδημοκρατική διαδικασία, με την οποία η Δημοτική Αρχή εμπόδισε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι σε αυθαίρετες διώξεις μελών του. Στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητήσαμε να ενταχθεί το θέμα, ο κ. Μπακογιάννης θα έρθει αντιμέτωπος, όσο και αν τον δυσαρεστεί, με την πραγματικότητα της πόλης που διοικεί. Η ανέμελη σιωπή του Δημάρχου απέναντι στην έξαρση του αυταρχισμού στις γειτονιές της πόλης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: