22.12.20

Όχι Μάας σε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία...


Γερμανική «ψυχρολουσία»... 

 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την... παύση όλων των εξοπλιστικών εξαγωγών στην Τουρκία. «Στρατηγικά, δεν το θεωρώ αυτό ως τον ορθό δρόμο», δήλωσε ο πολιτικός του SPD σε συνέντευξή του στο DPA. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός νατοϊκού εταίρου. 

Γιατί έχουμε ήδη βιώσει μια φορά ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία, επειδή δεν έλαβε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία». Η Ελλάδα είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Οκτώβριο εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας. 

Αυτό αφορά κυρίως έξι υποβρύχια, που συναρμολογούνται στην Τουρκία με μαζική συμμετοχή του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. 

Το Βερολίνο είχε εγκρίνει από το 2009 την προμήθεια εξαρτημάτων. Μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιόρισε τις εξοπλιστικές εξαγωγές στην Τουρκία.

 Έκτοτε δεν εγκρίνει πλέον προμήθειες όπλων και άλλων στρατιωτικών προϊόντων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία. Τα εξαρτήματα υποβρυχίων όμως επιτρέπεται ακόμα να εξάγονται.

 «Φυσικά, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο ότι θα υπάρξει λύση για τη διένεξη και δεν θα πρέπει μονίμως να αφαιρούμε από την εξοπλιστική συνεργασία έναν νατοϊκό εταίρο», τόνισε ο Χάικο Μάας... 

Πηγή:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: