24.12.20

«Σφραγίδα» ΟΗΕ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ...


Στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανέβηκε, σε χρόνο ρεκόρ, η συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τη οριοθέτηση ΑΟΖ. Η... ανάρτηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δυο χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο και λιγότερο από πέντε μήνες μετά, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε τη συμφωνία αναρτήθηκε στη σελίδα για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, πολύ σημαντικό, πέρα από το μικρό διάστημα πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, θεωρείται το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η ανάρτηση του “τουρκο-λιβυκού μνημονίου”...

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: